StoryEditor

Rattaj v HNtelevízii: Sme tu vnímaní ako zlí oligarchovia. Koniec vládnej pomoci je katastrofa

11.06.2021, 00:00
Ak dnes vláda nepomôže, tak sa nevieme z toho marazmu dostať inak, než že tu opäť začne fungovať sivá ekonomika, varuje predseda Predstavenstva TMR Igor Rattaj.

Čo ide robiť TMR v lete? Ako ho vidíte?
Dúfam, že ideme fungovať, pretože to môže dopadnúť kadejako vzhľadom na avizovanú tretiu vlnu. Ideme zatiaľ veľmi pozvoľna, v obmedzenom režime. Ak bude záujem, vieme kapacity rozšíriť. Čo sa však týka prevádzky lanoviek a bežného turistického ruchu, ideme naplno.

Ľudia už môžu ísť do hotelov, dokonca tam už môžu aj konzumovať jedlá v reštauráciach. Ako to nateraz vyzerá s kapacitami?
Je to niečo pod štandardom. Zatiaľ nie je cítiť masívny dopyt.

V minulosti ste sa angažovali aj pri hudobných festivaloch, TMR sa zase angažovalo v golfe. Sú toto príležitosti, po ktorých sa pozeráte, aj vzhľadom na to, že sme mimo zimnej sezóny?
Segment hudobných festivalov a kín bohužiaľ asi skončil nadobro.

Asi sa rozbehnú, nie?
Otázne je, v akom móde a akým spôsobom. To už nie je o reštrikciách, je to aj o osobnej obave. Bol som teraz na dovolenke a človek sa už pozeral, kde sa zhromaždí a kde nie. A to som zaočkovaný a s prekonaným covidom. Nemusel by som sa báť, napriek tomu som sa bál. Obava v nás zostane a bude sa to týkať tak dovoleniek, cestovného ruchu a extrémne aj týchto vecí, ako sú kiná a koncerty. Takže to asi skončilo. A keď sa vrátim ku golfu, tak ten ide výborne a v rámci TMR je asi najlepší, aký bol.

Zvyknete sa pozerať po nových príležitostiach. Je asi pravda, že nejakou reštrukturalizáciou sektor trávenia voľného času a zábavy prejde. Nevidíte nejakú príležitosť, na ktorú by ste sa chceli perspektívne pozrieť?
Úprimne, chcel by som sa pozrieť, ako táto chce vláda vôbec zachovať tento segment pri živote. To sa netýka len cestovného ruchu, ale celého gastra a ostatných vecí. Tento segment dostal ľudovo povedané tak 'po papuli', že keď vláda nejakým spôsobom nepomôže, tak sa to môže naozaj vrátiť o 20 rokov späť. Bude obrovský problém zohnať zamestnancov do služieb. A kto tam bude chcieť fungovať, bude musieť krátiť DPH, neodvádzať sociálne dávky, tak ako to fungovalo v 90. rokoch. Už sa to dostalo na úroveň, že bolo normálne všetko priznané a legálne. Ak však vláda dnes nepomôže, tak sa nevieme z toho marazmu dostať inak, než že tu opäť začne fungovať sivá ekonomika. Toho sa obávam najviac.

Vláda však asi nepomôže, teraz sa končí množstvo schém pomoci.
Je to katastrofa, keď ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:18