StoryEditor

Atradius: Kríza amerických hypotekárnych trhov zasiahne schopnosť splácať dlhy

30.08.2007, 17:21
Autor:
TASRTASR

Úverová poisťovňa Atradius tvrdí, že kríza na amerických hypotekárnych trhoch, ktorá momentálne ovplyvňuje všetky hlavné finančné trhy, zasiahne v krátkej dobe schopnosť nielen splácať dlhy, ale aj dodržať svoje dlžné povinnosti, a tak plniť záväzky voči svojim dodávateľom.
"Sledované sú hlavne niektoré vysoko zadlžené spoločnosti, ktoré boli prevzaté private equity firmami," povedal, riaditeľ pre riadenie rizík poisťovne Atradius N.V Anno Kamphuis. Dodal, že niekoľko spoločností financovaných zo zdrojov private equity je momentálne zadlžených viac ako kedykoľvek predtým. "Predpokladáme, že tento pokles úverových trhov znamená koniec jedného obdobia kapitálovej anorexie - iracionálneho dlžného zaťažovania spoločností. Sme veľmi ostražití aj u private equity projektov, ktoré v súčasnosti posudzujeme," ubezpečil Kamphuis.
Podiel transakcií private equity s čistým zadlžením k prevádzkovému zisku (EBITDA) vyšším ako 6 sa do polovice roku 2007 zvýšil nad 36 %. V roku 2002 tvoril tento podiel len 4 %. To podľa spoločnosti Atradius ukazuje nárast dlžného kapitálu v pomere k prevádzkovým výsledkom v niektorých private equity transakciách.
Cenová korekcia korporátneho dlhu je podľa Kamphuisa potrebná pre opätovné obnovenie pevnej základne pre budúcnosť. "Zahlcovanie spoločností nezdravým množstvom úverov sa tak stáva menej atraktívne. Samozrejme, ekonomické prostredie, kde sa vytváranie prevádzkovej hotovosti stáva stále viac neisté a cena korporátneho dlhu narastá, núti spoločnosti a ich akcionárov viac rozmýšľať o riziku, ktoré na seba berú zvyšovaním dlhu," konštatoval.
Spoločnosť Atradius je jednou z najväčších poisťovní pohľadávok na svete s viac ako 80-ročnou skúsenosťou. Jej celkový obrat predstavuje 1,3 miliardy EUR, v prepočte 43,9 miliardy SKK, čo je 24 % celosvetového trhového podielu. Každoročne ochraňuje svetové obchody v hodnote 400 miliárd EUR proti riziku nezaplatenia, zabezpečuje komplexnú ponuku transferu rizík, financovania a poistenia pohľadávok z obchodného styku. Zamestnaneckú základňu spoločnosti Atradius tvorí 3 500 pracovníkov vo viac ako 90 kanceláriách a 40 krajinách sveta. Atradius dosiahol hodnotenie A od Standard & Poor´s a A2 od Moody´s a je majoritne vlastnený Crédito y Caución, Seguros Catalana Occidente a Swiss Re.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:32