StoryEditor

Slovenský rast produktivity práce bol tretí najrýchlejší

21.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európska únia sa po prvý raz po mnohých rokoch priblížila k USA v oblasti produktivity práce. Vlani sa produktivita v rámci EÚ zvýšila o 1,5 percenta, pričom v USA vzrástla o 0,9 percenta. Medzi veľkými ekonomikami únie sa najviac zvýšila produktivita v Nemecku (o 2,7 percenta). V Británii vzrástla o percento a vo Francúzsku o 1,2 percenta. Najvyšší prírastok vlani zaznamenalo so 7 percentami Lotyšsko, nasledované Litvou (+5,9 percenta). Na Slovensku sa produktivita zvýšila o 5,8 percenta, čím sme sa v rámci EÚ umiestnili na treťom mieste. Vyplýva to zo včera zverejnenej správy The EU Economy: 2007 Review. Moving Europe's productivity frontier (Bilancia hospodárstva EÚ pre rok 2007. Posun hranice európskej produktivity).
Podľa Európskej komisie však nesmú členské štáty aj napriek rastu produkcie poľavovať vo svojej reformnej politike. "Ak chce Európa zužitkovať všetky výhody globalizácie, musí zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. Nevyhnutnou podmienkou zvýšenia konkurencieschopnosti je však rast produktivity. Členské štáty musia pokračovať vo svojich súčasných reformných snahách a ešte ich zvýšiť, ak chcú naozaj zvládnuť problémy v oblasti produktivity. Správnym rámcom pre tieto snaženia je Lisabonská stratégia," povedal európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaqín Almunia.
Počas uplynulých dvoch rokov sa rast produktivity v EÚ opäť zrýchlil, takže sa začala zmenšovať priepasť medzi úniou a USA v tejto oblasti, ktorá vznikla v polovici 90. rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:06