StoryEditor

Podľa Šramka ceny potravín najviac ovplyvnia vývoj inflácie

12.12.2007, 15:42
Autor:
TASRTASR
Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) dopyt v rýchlo rastúcej slovenskej ekonomike nepredstavuje výraznejšie inflačné riziko. A to aj napriek rastu cien niektorých služieb. Dnes to pre agentúru Reuters povedal guvernér NBS Ivan Šramko.

Šramko verí, že Slovensko udrží infláciu na dostatočne nízkej úrovni, aby mohlo prijať euro v roku 2009. Za hlavný faktor, ktorý najviac ovplyvní vývoj indexu spotrebiteľských cien považuje ceny potravín.
Podľa analytikov môže zvýšenie cien niektorých služieb signalizovať inflačné tlaky vychádzajúce z rastu dopytu. Šramko však tvrdí, že toto riziko nie je nijak výrazné. "Počas uplynulých dvoch alebo troch mesiacov sme boli svedkami zvyšovania cien služieb, čo však stále nie je dominantným faktorom rastu inflácie," povedal Šramko novinárom, keď odchádzal z pravidelného zasadania vlády. "Nevidíme žiadne zmeny v našej ekonomike, ktoré by priniesli nové inflačné tlaky."
Šramko tiež zopakoval dlhodobý názor NBS, že inflácia bude v čase hodnotenia kandidatúry na prijatie spoločnej európskej meny výrazne pod inflačným kritériom. Slovensko však bude musieť presvedčiť predstaviteľov Európskej únie, že ju dokáže na nízkej úrovni aj udržať. "Stále očakávame, že splníme nominálne kritériá s veľkou rezervou. Čím však budeme bližšie k referenčnej hodnote, tým nás čaká komplexnejšia diskusia o udržateľnosti."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 17:05