StoryEditor

Až 97 % stavebných podnikov verí v rast odvetvia a vlastný rozvoj

14.11.2007, 07:32
Autor:
TASRTASR
Až 97 % stavebných podnikov v SR verí v rast odvetvia a vlastný rozvoj v rokoch 2007 a 2008. Priemerné vyťaženie ich kapacít je 89,46 %. Medzi najčastejšie limity podnikania podnikov patrí nedostatok skúsenej pracovnej sily a konkurencia v dodávateľských segmentoch.

Hlavným zdrojom informácií o zákazkách sú dlhodobé osobné kontakty s 82-% podielom. Tendre využíva necelá tretina stavbárov.
To sú závery výskumu, ktoré vyplynuli z hodnotenia odpovedí na 40 otázok položených zástupcom stavebných podnikov na Slovensku. Závery sú obsahom Kvalitatívnej štúdie o slovenskom stavebníctve z roku 2007. Štúdia je súčasťou projektu Výskum potenciálu stavebníctva v krajinách strednej a východnej Európy realizovaný v 9 štátoch na pôde Vysokej škole ekonomickej (VŠE) v Prahe s českou firmou KPMG.
Odpovede v rámci 185 rozhovorov potvrdili, že impulzmi pre ďalší rast stavebníctva v SR sú postupujúca ekonomická globalizácia a liberalizácia v EÚ. Až 89 % opýtaných očakáva prejavenie vplyvu týchto zmien na svojom podnikaní a 69 % verí, že tento vplyv bude pozitívny. Predovšetkým sa však spoliehajú na seba uvedomujú si nároky klientov na kvalitu a cielene plánujú zlepšovanie svojich technológií, na čo sa chystá vyše 80 % respondentov.
Elektronické médiá a informačné zdroje podľa prieskumu predstavujú v stavebných podnikoch v SR najrýchlejšie sa rozvíjajúci segment. Podniky pri takmer 100-% penetrácii internetom ho využívajú na svoju prezentáciu a ako zdroj pri hľadaní informácií o svojom odvetví. Internet je druhý najčastejší zdroj informácií o potenciálnych zákazkách, čo uviedlo 72 % opýtaných.
Cieľom výskumu je poskytnúť analýzy skúmaných oblastí, ktoré pomôžu firmám v raste objemu realizovaných zákaziek a prác. Umožnia im ďalej lepšie prispôsobiť svoje marketingové stratégie situácii na trhu. Výsledky jednotlivých štúdií prispejú k vyššej transparentnosti stavebníctva v jednotlivých krajinách. "Úspešné spájanie akademických poznatkov s praxou a lepšie možnosti uplatnenia absolventov na trhu práce je hlavná výhoda, ktorú vysokým školám prináša spolupráca so súkromným sektorom," uviedol k výskumu senior partner spoločnosti KPMG Slovensko Ľuboš Vančo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 00:17