StoryEditor

Októbrová priemyselná produkcia pozitívne prekvapila

07.12.2007, 15:14
Autor:
TASRTASR

Produkcia slovenského priemyslu so svojím októbrovým medziročným rastom o 17,3 % prevýšila trhové očakávania a priniesla tak pre analytikov pozitívne prekvapenie. Okrem výroby automobilov sa pod tento vývoj podpísal najmä elektrotechnický priemysel.
Najviac k rastu priemyselnej produkcie prispela ako tradične výroba automobilov, ktorá v októbri medziročne rástla o 56,4 %. "Za pozitívnym prekvapením však vidíme tak ako pred mesiacom produkciu elektrotechnického priemyslu, ktorá medziročne stúpla o silných 41,5 %. Potvrdila sa tak veľmi dobra predvianočná sezóna odvetvia, ktorá začala už v septembri," priblížila analytička ING Bank Lucia Šramková. Celoročné výsledky tohto odvetvia však ešte môžu ovplyvniť koncoročné dovolenky.
Prekvapivo vysoký, takmer 50-% rast dosiahla v októbri aj výroba koksu, rafinovaných ropných produktov a jadrových palív, upozornil analytik VÚB Martin Lenko. Za vysokým nárastom v tomto odvetví, pripomenula Šramková, je pritom priaznivý bázický efekt, konkrétne čiastočná odstávka v Slovnafte v rovnakom období minulého roka.
Rast priemyselnej produkcie by mal podľa Lenka ostať silný aj v najbližších mesiacoch. "Hoci indikátor dôvery v priemysle v októbri stagnoval, zatiaľ čo v novembri zaznamenal pokles, zhoršenie dôvery v priemysle nesúvisí so zmenami očakávaní v silných, exportne orientovaných odvetviach automobilového a elektrotechnického priemyslu," argumentoval analytik VÚB. Novembrový rast priemyselnej produkcie tak očakáva na úrovni 15,3 % a jeho celoročný hodnotu odhaduje na 14,3 %. "Na základe dnešných čísel je možné, že októbrový zahraničný obchod opäť prinesie pozitívne prekvapenie, podobne, ako tomu bolo pred mesiacom," doplnila Šramková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 13:38