StoryEditor

Večer pôjde o sto miliónov

01.08.2007, 15:08
Vyše sto miliónov korún. Taká je suma, ktorú dnes môže vyhrať šťastlivec v hre Loto. Ide pritom o najvyššiu sumu v histórii tejto číselnej lotérie. Stávku si môžu náruživí tipujúci podať nielen na predajných miestach Tiposu, ale aj cez internet.

Podľa hovorkyne spoločnosti TIPOS Barbary Píseckej, je "na výhru potrebné uzatvoriť stávku na všetkých šesť stĺpcov, ako aj stávku v doplnkovej hre Joker." Presná suma je spolu s prémiou až 100 071 477 korún. Doterajšia najvyššia výhra padla v roku 2005 vo výške vyše 90 miliónov korún.

Podľa hovorkyne sa najviac tiketov podáva v Košickom regióne. "Chudobnejší uzavierajú stávky za menej peňazí, než obyvatelia na západe Slovenska. Naša spoločnosť však najviac peňazí investuje do bohatších regiónov." Hra Loto je najúspešnejšou hrou spoločnosti Tipos. V posledných rokoch stúpa priemerná výška stávky na hru o takmer 10 percent za rok.

Keď vzrastie výška výhry, zvyšuje sa aj počet ľudí, ktorí vyplnia tiket. Okrem pravidelných hráčov tak o dnešnú rekordnú výhru majú záujem aj impulzívni hráči. O takýchto vysokých výhrach zvyčajne informujú aj médiá, vďaka čomu je počet tipujúcich ešte vyšší.

V prípade výhry si ju môže výherca do 35 dní prevziať v hotovosti v zberniach, iba ak suma neprevyšuje 100-tisíc korún. Ak je suma vyššia, výherca sa musí dostaviť do sídla spoločnosti Tipos v Bratislave a nedostane ju v hotovosti, ale na účet. "Väčšina ľudí si takmer celú výhru nechá previezť na účet a menšiu sumu si dá vyplatiť v hotovosti", dodáva Písecká.

Kto si podá viac tiketov, má aj vyššie vyhliadky na výhru. "V prípade, že si podáte jediný tiket, šanca na výhru sumy je jedna ku 139 miliónov", vraví Písecká. Výhry sa pritom nezdaňujú.

Podľa hovorkyne chystá spoločnosť v hre Loto zvyšovanie cien. Od tretieho septembra tohto roku sa cena minimálnej stávky zvýši zo súčasných 16, na 20 korún. Zvyšovanie však znamená pre hráčov rýchlejší rast výhier, ako aj vyššiu výhru vo všetkých výherných úrovniach.

Stať sa milionárom zo dňa na deň, ale prináša aj veľa rizík. Podľa psychologičky Jany Plichtovej, "suma sto miliónov korún, už presahuje bežnú predstavu človeka." Dostať sa k takému bohatstvu môže spôsobovať problém, ako s peniazmi naložiť. Plichtová hovorí, že "na rad prichádzajú rodinní príslušníci požadujúci si svoj podiel. To všetko môže byť zdrojom konfliktov". Neskúsenému človeku sa môže stať, že tak ľahko, ako k peniazom prišiel, ich aj stratí. "Je dobré obrátiť sa na finančného poradcu, ktorý mu poradí, kam by mohol investovať", tvrdí psychologička. Na nového milionára číha veľa podvodníkov a preto je dôležité obklopiť sa dôveryhodnými ľuďmi.

Pri takejto výhre hrozí nielen riziko nerozumného narábania s výhrou, ale aj zmena osobnosti. "Je to dobrá previerka sebavedomia človeka, na čom jeho sebavedomie stojí, či sú to len povrchné hodnoty, ako napríklad peniaze", vraví psychologička. "V tom prípade sa môže u neho objaviť machovský komplex, myslí si, že konečne prišla jeho chvíľa a začne sa správať ako hrdina", dodáva Plichtová. To, ako dokáže zvládnuť človek svoju novú situáciu, závisí vo veľkej miere aj od toho, z akých pomerov pochádza. Najmä u chudobnejších, ktorí nemajú skúsenosti s peniazmi to môže byť ťažké. Ak sa človek nedostane k peniazom dlhodobým úsilím, ale výhrou, "často sa snaží dostať do horných desaťtisíc, kde ho ale nechcú prijať. Medzi elitou, kde sa väčšina ľudí vypracovala na vysokú pozíciu tvrdou prácou, by bol len na smiech", dodáva psychologička.

Najvyššie výhry v histórii hry LOTO:

rok

výška výhry

2005

90 297 846 Sk

2005

64 miliónov Sk

2006

vyše 65 miliónov Sk

2007 (máj)

vyše 43 miliónov Sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 19:46