Emil MachoSPPK
StoryEditor

Potravinári žiadajú vládu o mimoriadnu podporu na zmiernenie rastu cien potravín

26.04.2022, 12:52
Autor:
TASRTASR
Finančnú podporu štátu slovenskí potravinári využijú na stabilizáciu v čase vojny a jej následkov na potravinové trhy a ceny komodít.

Potravinári žiadajú vládu o mimoriadnu podporu na zmiernenie rastu cien potravín. Uviedli to v utorok na spoločnej tlačovej konferencii predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a Potravinárskej komory Slovenska (PKS). Len pomoc vlády podľa nich zmierni zdražovanie potravín.

Štyri opatrenia

"Čaká nás ďalšia (tretia) vlna zdražovania. Aj ceny komodít z novej úrody sú pod obrovským cenovým tlakom, hlavne globálneho vývoja. Zdražovanie a vysoké ceny potravín sú trend, s ktorým sa Slováci budú stretávať minimálne počas najbližšieho roku. Preto je našou povinnosťou upozorniť vládu, aby s týmto (trendom) začala niečo robiť," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Súčasná kríza podľa neho odhaľuje malú konkurencieschopnosť slovenského potravinárskeho priemyslu.

Strategickú finančnú podporu štátu slovenskí potravinári podľa Macha využijú na zastabilizovanie výrobného procesu v čase vojny a jej následkov na potravinové trhy a ceny rozhodujúcich agropotravinárskych komodít. "Národná finančná podpora v kombinácii s podporou Európskej únie zmierni zdražovanie potravín, čím zabezpečí dostupnosť potravín pre všetky skupiny obyvateľstva," podčiarkol Macho.

​​Podľa slov prezidenta potravinárskej komory Daniela Poturnaya potravinári žiadajú prijať štyri opatrenia na stabilizáciu slovenského potravinárstva. Prvý opatrením podľa neho je urýchlené prijatie vnútroštátnej legislatívy a urýchlené prerozdelenie finančnej podpory Európskej komisie  a Slovenska v celkovej výške 15,7 milióna eur.

Európska komisia vyčlenila pre Slovensko 5,24 milióna eur z prostriedkov Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie na stabilizáciu poľnohospodárskych trhov v Európe. Predseda vlády a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podľa Poturnaya prisľúbili, že podporu z Európskej komisie podporia sumou 10,48 milióna eur z národných zdrojov.

Zelená nafta

Potravinári podľa neho požadujú, aby z 15,7 milióna eur išlo 10 miliónov eur na podporu potravinárskej výroby na Slovensku a 5,2 milióna eur na podporu poľnohospodárskej prvovýroby.
Potravinári podľa Poturnaya taktiež žiadajú kompenzáciu zvýšených vstupných nákladov na suroviny a kompenzáciu vysokých cien energie v sektore výroby potravín.

Ďalšou požiadavkou potravinárov je podľa prezidenta potravinárskej komory spustenie podpory na tzv. zelenú naftu pre potravinárov vo výške 6 miliónov eur v termíne do 30. apríla 2022. Slovenskí potravinári podľa Poturnaya žiadajú taktiež začlenenie potravinárskych podnikov medzi tzv. chránených odberateľov elektriny a plynu s regulovanými cenami a odbernými množstvami.

"Už pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine sme upozorňovali na dramatické zvyšovanie vstupných nákladov pri výrobe potravín a absentujúcu systémovú podporu potravinárov. Opatrenia zo strany štátu považujeme v tejto situácii za nedostatočné. Potrebujeme zintenzívniť podporu potravinárskeho odvetvia. To je jediná šanca na to, aby sme vyrobili cenovo udržateľné potraviny pre spotrebiteľov," povedal Poturnay.

"Štát, poľnohospodári a potravinári musia nájsť riešenie, aby bolo zdražovanie čo najmenej bolestivé pre občanov. Vláda reaguje pomaly a my nevieme, na čom sme. Vyrobiť bezpečné a cenovo dostupné potraviny je kľúčová úloha štátu a nás, potravinárov a poľnohospodárov. V časoch krízy je to strategická otázka potravinovej bezpečnosti krajiny," uzavrel podpredseda predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Šolty.

01 - Modified: 2022-03-15 14:07:46 - Feat.: 0 - Title: Inflácia nás ukrátila o dovolenku v Chorvátsku. Čoskoro naberie dvojciferné tempo 02 - Modified: 2022-03-24 13:06:48 - Feat.: 0 - Title: Potravinári varujú: Ak štát nezasiahne, hrozí nekontrolovateľný rast cien potravín 03 - Modified: 2022-04-14 08:16:35 - Feat.: 0 - Title: Rast cien sa zrýchľuje. Inflácia po 22 rokoch prekonala desaťpercentnú hranicu 04 - Modified: 2022-04-14 11:05:48 - Feat.: 0 - Title: Rast cien potravín a bývania prispieva k vyššej inflácii. Analytici očakávajú, že tempo zdražovania bude pokračovať
01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:46