StoryEditor

Budeme vyrábať viac žiaroviek

09.10.2007, 17:07
Nemecký koncern OSRAM, ktorý je jedným z dvoch najväčších producentov svetelnej techniky na svete, pripravuje výrazné rozšírenie výrobných aktivít na Slovensku.

Dcérska spoločnosť Osram Slovakia pôsobí od roku 1995 v priestoroch bývalej Tesly Nové Zámky a už v súčasnosti je najväčším európskym závodom skupiny.

V hospodárskom roku 2006/2007 dosiahla slovenská dcéra obrat 2,7 miliardy korún a zamestnávala 2 100 zamestnancov. Podľa generálneho riaditeľa Johanna Müllauera plánujú v priebehu nasledujúcich piatich rokov zvýšiť terajšie tržby na dvojnásobok a inštalovať v Nových Zámkoch ďalšie výrobné technológie.

Nové investície majú smerovať tiež do rozšírenia kapacít výskumného a vývojového centra, ako aj vzdelávania a sociálnych programov pre zamestnancov. Nemecký OSRAM vlastní skupina Siemens.
V Nových Zámkoch nemecká skupina vyrába energeticky úsporné kompaktné a halogénové žiarivky, vysokotlakové výbojky pre pouličné a vonkajšie osvetlenie, signálne žiarovky a špeciálne žiariče. Výrazné zastúpenie v portfóliu výrobkov majú automobilové žiarovky.

Klasické žiarovky už OSRAM na Slovensku takmer nevyrába, hoci takmer 80 percent domácností stále uprednostňuje práve takéto svetelné zdroje. Podľa riaditeľa sa však tento trend výrazne mení a do popredia sa dostávajú úsporné žiarivky.

"Trendom sú zdroje, ktoré nie sú len energeticky úsporné, ale zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu a spĺňajúce najvyššie zdravotné štandardy. Pripravované zvyšovanie produkčných kapacít sa týka práve týchto druhov výrobkov," tvrdí Müllauer, podľa ktorého nechcú byť len nízkonákladovým výrobcom, ale zároveň zvyšovať podiel špičkových technológií a inovácií. V súlade s týmto trendom preto používajú len bezolovnaté sklo, úplne vylučujú ortuť a všetky komponenty ich výrobkov sú plne recyklovateľné.

Používanie klasických žiaroviek, ktoré produkujú až 95 % tepla a len 5 % svetla, plánuje výrazne eliminovať aj pripravovaná legislatíva Európskej únie. Nahradiť by ich mali práve úsporné kompaktné žiarivky, ktorých používanie by malo byť v niektorých štátoch povinné už od roku 2010.

Článok vyjde aj v zajtrajších Hospodárskych novinách (10.9.2007) 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 15:56