StoryEditor

Gazprom a Eni podpísali dohodu týkajúcu sa plynovodu Južný prúd

22.11.2007, 16:06
Autor:
TASRTASR

Ruský plynárenský gigant Gazprom a talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni založia spoločný podnik, ktorý bude prevádzkovať plynovod Južný prúd (South Stream). Obe strany budú v novej spoločnosti vlastniť po 50 %. Výška investície sa odhaduje prinajmenšom na 10 miliárd EUR, v prepočte 334,42 miliardy SKK.
Obe strany dnes podpísali príslušnú zmluvu, ktorá je dôležitým krokom k výstavbe plynovodu. Južný prúd by mal do Európy ročne transportovať 30 miliárd kubických metrov ruského plynu.
"Sme otvorení voči ďalším partnerom spojeným s projektom," uviedol šéf Eni Paolo Scaroni na tlačovej konferencii v Moskve pred podpísaním zmluvy. "Využívame túto príležitosť, aby sme dostali politické požehnanie pre našu komerčnú dohodu s Gazpromom," dodal Scaroni. Ten do Ruska pricestoval s talianskym premiérom Romanom Prodim, ktorý je na štátnej návšteve u ruského prezidenta Vladimira Putina.
Gazprom a Eni v júni predstavili predbežný plán výstavby 900-kilometrového plynovodu Južný prúd, ktorý by mal viesť z Ruska po čiernomorskom dne, vynoriť by sa mal v Bulharsku a mal by pokračovať do Rakúska, Slovinska, Talianska a možno aj do Grécka. Podľa analytikov je tento plán zameraný na podkopanie snahy Azerbajdžanu o zásobovanie južnej Európy cez Turecko plynovodom Nabucco. Európa považuje projekt Nabucco za veľmi dôležitý, keďže sa snaží o diverzifikáciu energetických zdrojov a zníženie závislosti na Rusku.
Nová spoločnosť sa bude volať South Stream a jej štruktúru a členov predstavenstva čoskoro zvolia Eni a Gazprom, uviedol Scaroni. Časť plynu, ktorý bude pretekať plynovodom, bude pochádzať z ruských polí Eni, ktoré kedysi prevádzkoval skrachovaný Jukos.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 00:09