StoryEditor

MMF: Finančné trhy nezažívajú hlbokú krízu, ale iba turbulencie

19.12.2007, 09:28
Autor:
TASRTASR

Finančné trhy nezažívajú hlbokú krízu, ale iba turbulencie a centrálne banky zatiaľ situáciu zvládajú. Uviedol to generálny riaditeľ Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn v rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka Il Sole 24 Ore.
"Na trhoch nie je hlboká kríza," citoval denník Strauss-Kahna. "Centrálne banky v USA a Európe robia správnu vec. Trhy z týždňa na týždeň kolíšu, pretože očakávajú od centrálnych bánk, že niečo urobia a nakoniec sa nestane to, čo očakávali. Treba však povedať, že doterajšie zvládnutie krízy bolo veľmi dobré."
MMF minulý týždeň ocenil snahu centrálnych bánk o koordinovanú intervenciu, ktorá má pomôcť uvoľniť situáciu na úverovom trhu. Fond dodal, že menová politika musí zostať flexibilná.
Strauss-Kahn tiež očakáva, že spomalenie americkej ekonomiky v roku 2008 tiež ovplyvní konjunktúru v Európe. Dodal, že očakáva ochladenie celej svetovej ekonomiky, ale nie recesiu.
K téme výmenných kurzov šéf MMF povedal, že "euro je naozaj silné. V ostatných týždňoch si niektoré meny, ako je euro, brazílsky reál a kanadský dolár, udržali z pádu dolára väčšie zisky, než by mali".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 03:15