StoryEditor

Vláda chce dať letisko Viedni zadarmo, tvrdí Prokopovič

07.12.2007, 14:00
Opozícia dnes kritizovala kroky vlády okolo bratislavského letiska. Exminister dopravy Pavol Prokopovič (SDKÚ - DS) tvrdí, že rokovania o "faktickom ovládnutí" bratislavského letiska viedenským Schwechatom pokročili a pripravuje sa jeho skrytá privatizácia.

Podľa Prokopoviča chce premiér Robert Fico dať Viedni Letisko M. R. Štefánika zadarmo.
"Svedčí o tom aj materiál o letisku, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy na rokovanie vlády," vyhlásil Prokopovič. Kým Dzurindova vláda rozhodla v roku 2006 o predaji 66 percent akcií letiska konzorciu Two One, Robet Fico privatizáciu ostro odmietal. Po tom, ako protimonopolný úrad zamietol jeho predaj, keďže by podľa úradu hrozil vznik regionálneho monopolu, Ficova vláda od privatizácie odstúpila. Na margo predaja letiska Prokopovič hovorí, že "dnes to pán premiér pociťuje ako naliehavé a musí to dokonca byť do konca tohto roka." Ako ďalej tvrdí exminister, "pri tejto škandalóznej ponuke na možnosť ovládnuť bratislavské letisko takmer zadarmo, bude aj škandál na pozemkovom fonde blednúť závisťou."
Prokopovičov stranícky kolega Ivan Štefanec vyzdvihol, že na sprivatizovanom košickom letisku sa zmodernizovala hala a narastá počet cestujúcich, kým "v Bratislave sme videli postavené stany" a letisko prešľapuje na mieste.
Robert Fico síce odmieta privatizáciu, ale pripúšťa, že sa rokuje o vytvorení spoločného podniku medzi bratislavským a viedenským letiskom. Podľa Štefanca to ale bude menej transparentné ako nimi navrhovaná privatizácia. "Na jednej strane tu máme medzinárodný tender, na druhej strane zadanie priamym výberom," konštatoval. Ako dodáva, z privatizácie by mal štát miliardy ale takto štát príjem nebude mať. Premiér Robert Fico naďalej trvá na tom, že letisko nechce predávať. Ohľadom spolupráce letísk Fico hovorí: "čakáme na rozhodnutia príslušných európskych inštitúcií. Je to dobrá myšlienka, ale sú pripravené aj iné alternatívy."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:27