StoryEditorZákladná potravina zdražie, otázkou je o koľko
Cena pšenice síce klesla, ale pre mlynárov je aj tak na vysokých hodnotách. Ich reakciou je zdražovanie, čo sa premietne aj do hodnoty pečiva.
Trhy s agrokomoditami počas uplynulého roku zažili nevídané pohyby. Tie napokon dobehli aj výrobcov múky, keď hodnota pšenice vyskočila na svoje osemročné maximum a mlynárom zásadne zdvihla náklady. „Keď si uvedomíme, že cena pšenice je 70- až 80-percentný náklad pri výrobe múky, tak to znamená obrovskú zmenu výdavkov,“ konštatuje Peter Močko, predseda Slovenskej spoločnosti mlynárov.
K tomu sa ešte pridali vyššie náklady spojené s protipandemickými opatreniami, obalovými materiálmi a papierovými vreckami, čo prinútilo výrobcov múky začať komunikovať o vyrovnaní nákladov prostredníctvom úpravy cien. Mlynári spočiatku vyčkávali s tým...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-05-06 14:29:18 - Feat.: - Title: Agrorezort hľadá spôsoby na primerané odškodnenie chovateľov. Cieľom je obnova chovov, vraví Takáč
02 - Modified: 2025-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Croissant vôbec nevznikol vo Francúzsku, ale v skutočnosti len 50 kilometrov od Bratislavy
03 - Modified: 2025-01-22 09:15:55 - Feat.: - Title: Pekári majú dostatočné kapacity na zásobenie Slovenska chlebom aj pečivom
04 - Modified: 2025-01-14 13:56:31 - Feat.: - Title: Agrorezort pripraví možnosti legislatívy informujúcej o pôvode pekárskych výrobkov
05 - Modified: 2024-12-13 15:23:21 - Feat.: - Title: Výkyvy teplôt, posunutá vegetácia či priveľa zrážok. Aký rok mali slovenskí poľnohospodári? (analýza)