StoryEditor

Rakúsko neodstúpi od projektu Nabucco podľa vôle USA

23.09.2007, 12:11
Autor:
TASRTASR

Rakúsky spolkový kancelár Alfred Gusenbauer uviedol, že Rakúsko zo strategických dôvodov neodstúpi od projektu plynovodu Nabucco, aj proti vôli USA. Kancelár využije účasť na 62. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku na stretnutie s prezidentami Kazachstanu a Turkmenistanu, aby rokovali o projekte.

"Musíme podstatne znížiť našu závislosť od ruskej energetickej politiky, a to sa dá iba s takými projektmi, ako je Nabucco," objasnil Gusenbacher.

Plánovaný plynovod, ktorý má veľkú podporu EÚ, má prepravovať zemný plyn do Európy z Kaspického mora a Blízkeho východu. Má byť dlhý 3 300 km a jeho maximálna kapacita má dosiahnuť 30 miliárd m3 ročne. Výstavba by sa mala začať v roku 2009, dokončenie je naplánované na rok 2012. Na projekte sa má podieľať 5 firiem, medzi nimi i rakúska skupina OMV a maďarský MOL. USA niekoľkokrát varovali európske firmy pred zapojením Iránu do projektu Nabucco.

Kazachstan podľa svojho ministra energetiky Sauata Mynbajeva výraznejšie ako doteraz uvažuje o alternatívnych prepravných cestách pre svoju ropu a zemný plyn do západnej Európy. Monopol ruského prepravného systému je preto pod čoraz väčším tlakom.

Kazachstan je popri Líbyi a Rusku najdôležitejším dodávateľom ropy do Rakúska. Momentálne sa väčšina kazašskej ropy prepravuje cez Rusko existujúcimi ropovodmi. Najnovšie sa zvažuje preprava kazašskej ropy v tankeroch alebo ropovodom cez Kaspické more k azerbajdžanskému hlavnému mestu Baku. Od Baku vedie ropovod cez gruzínske hlavné mesto Tbilisi k tureckému prístavu Ceyhan, ktorý bol otvorený v polovici minulého roka. Čiastočne paralelne vedie plynovod z Baku cez Tbilisi do tureckého mesta Erzurum, ktorý by mohol byť v budúcnosti napojený na plynovod Nabucco.

Informovala o tom agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:01