StoryEditor

Záujem o mýtne prekonal očakávania

30.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA
Záujem o vybudovanie a prevádzku systému elektronického výberu mýta na Slovensku prejavilo približne 36 subjektov. Vysoký počet prekonal očakávania vyhlasovateľa súťaže - Národnej diaľničnej spoločnosti.

"V etape registrácie prevládajú individuálni uchádzači, no vzhľadom na charakter služby predpokladáme, že to budú skupiny záujemcov," vysvetlil vysoký počet žiadostí projektový manažér spoločnosti Ján Lukáč.
Hodnotiaca komisia chýba
Zaregistrovaní záujemcovia majú do 30. augusta predložiť dokumenty, na základe ktorých diaľničiari posúdia, či spĺňajú podmienky pre účasť v tendri. "V oznámení je určená predpokladaná lehota na predloženie ponúk - 7. december 2007. To, či sa dodrží termín, bude závisieť od priebehu procesu verejného obstarávania, to znamená od všetkých účastníkov," dodal. Hodnotiaca komisia, ktorú zostavuje Národná diaľničná spoločnosť, podľa Lukáča ešte nevznikla.
V hre sú miliardy
Národná diaľničná spoločnosť oznámila predpokladanú cenu tejto zákazky vo výške 20 miliárd korún bez DPH. Na predloženie ponuky vyzve najviac piatich uchádzačov s najvyšším počtom bodov.
Celkovo by malo byť spoplatnených asi 2 400 kilometrov ciest. Víťaz tendra bude môcť prevádzkovať systém 13 rokov, rok bude mať na jeho výstavbu. Opcia mu umožní predĺžiť zmluvu o ďalších päť rokov.
Zatiaľ bez osobných áut
Elektronický výber mýta na diaľniciach, rýchlostných cestách a časti ciest I. triedy má byť zavedený od začiatku roka 2009 pre autobusy a nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Sadzba mýtneho bude od 1,9 do 6,23 koruny za kilometer. Osobné autá by mali prejsť na mýtny systém od roku 2013, dovtedy budú naďalej využívať diaľničné známky. Na vyberanie elektronického diaľničného mýta by mali dozerať dve stovky členov mýtnej polície, ktorú navrhlo zriadiť ministerstvo dopravy.

01 - Modified: 2003-06-03 16:01:40 - Feat.: 0 - Title: Vášeň z hry a peňazí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 11:40