StoryEditor

Dronov nad Európou je viac, ich systém pre NATO sme dodali my, hovorí šéf predstavenstva slovenskej IT firmy

20.03.2022, 23:00
Technológie pre obranu Slovenska sú zastarané. Staré sovietske stroje nie sú kompatibilné s modernými systémami NATO.

Ste spoločnosť, ktorá dodáva produkty priamo pre NATO. Ako ste sa dostali k takýmto zákazkám?

V roku 2009 sa nám podarilo ako prvej spoločnosti na Slovensku so zameraním na informačné a komunikačné technológie podpísať takzvaný Basic Ordering Agreement s NATO. Aliancia má niekoľko obstarávacích agentúr a najsilnejšia z nich je takzvaná NCIA, čo je skratka pre NATO Communication and Information Agency. Cez túto agentúru máme možnosť zapojiť sa do medzinárodných projektov, ktoré sú vyhlásené v danom čase v oblasti C4ISR, inými slovami, ide o velenie, riadenie, spojenie a počítače. Získavame odtiaľ informácie a prehľad o medzinárodných tendroch, ktoré majú charakter podobný nášmu portfóliu a zameraniu. Celé to je maximálne transparentné.

Musíte spĺňať nejaké špeciálne požiadavky?

Naša spoločnosť má bezpečnostné previerky stupňa utajenia národné Tajné, NATO Tajné a EÚ Tajné.

Aké je vaše portfólio v dodávkach pre Alianciu?

Zatiaľ sa nám podarilo uspieť vo viac ako 25 programoch alebo projektoch.

Vedeli by ste mi opísať niektorý z nich?

Samozrejme, nie všetky môžem z dôvodu režimu utajenia medializovať. Môžem však spomenúť, že sme boli subdodávateľom napríklad aj pre program NATO AGS – Alliance Ground Surveillance. Je to systém, ktorý stráži územie členských krajín NATO s obrovskými dronmi, ktoré sú riadené z pozemných stanovíšť. Základňa sa nachádza v Taliansku v Sigonelli. Do tohto programu, ktorý trval viac ako štyri roky, sme dodávali IT Core, čo sú v podstate informačné a komunikačné technológie, ktoré predstavujú srdce riadenia celého bezpilotného prieskumného a dohľadového systému. Ten nepretržite monitoruje územie členských krajín a poskytuje informácie o tom, kde sa čo nachádza v sledovanom priestore daného štátu, a poskytuje neustále aktualizované informácie riadiacemu stredisku.

Koľko týchto zariadení môže byť nad Európou teraz?

Nemám takéto informácie k dispozícii a pravdepodobne ani nie sú verejné. Predpokladám však, že operujú podľa potreby členských štátov NATO. V tomto čase vzhľadom na konflikt, ktorý prebieha za našimi hranicami, predpokladám, že je ich pohyb určite intenzívnejšie aj nad našou krajinou ako inokedy.
Ako firm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:36