StoryEditor

Francúzsko, Británia a Nemecko požadujú reformu finančných trhov

20.10.2007, 08:52
Autor:
TASRTASR

Francúzsko, Británia a Nemecko požadujú reformu globálnych finančných trhov. Jej cieľom je zabrániť v opakovaní turbulencií z tohto leta. Dnes to uviedol britský minister financií Gordon Brown.

"Požadujeme zvýšenie transparentnosti na finančných trhoch," povedal Brown po skončení summitu EÚ v Lisabone. Dodal, že Francúzsko, Británia a Nemecko spoločne vyzvali na vytvorenie mechanizmu rýchleho varovania, ktorý by umožnil lepšie sa pripraviť na podobné situácie. Brown ďalej uviedol, že tieto tri najväčšie európske ekonomiky sa budú snažiť aj o spoluprácu s USA pri predchádzaní budúcim krízam. "Musíme byť v lepšej pozícii, ktorá nám umožní anticipovať udalosti, a to predovšetkým udalosti podobné tým z predchádzajúcich týždňov a mesiacov."

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy upozornil novinárov na fakt, že deklaráciu popísala aj Británia, ktorá tradične, na rozdiel od Francúzska a Nemecka, radšej dáva finančným a ekonomickým záležitostiam voľný priebeh. Podľa jeho názoru sú za Brownovým podpisom krízou spôsobené problémy britského hypotekárneho ústavu Northern Rock.

"Bol by som rád, keby existovali pravidlá a predpisy pre hráčov na finančnom trhu," uviedol Sarkozy. "Je dôležité, že sa na tom dohodli Gordon Brown a Angela Merkelová," dodal francúzsky prezident.

Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:51