StoryEditor

Dôchodkový systém prejde od 1. januára viacerými zmenami

30.12.2007, 10:21
Autor:
TASRTASR
Od začiatku nového roka prejde dôchodkový systém na Slovensku viacerými zmenami. Prináša ich jeden z najdiskutovanejších zákonov roka, novela zákona o sociálnom poistení, ktorá vstúpi do platnosti 1. januára 2008.

Najvýraznejšou zmenou v doterajšom nastavení dôchodkového systému je dočasné otvorenie 2. dôchodkového piliera v prvom polroku budúceho roka. Jeho zámerom je umožniť voľný vstup, ale najmä výstup z kapitalizačného piliera. Má sa tak vytvoriť priestor na opätovné zváženie účasti v ňom pre tých, pre ktorých je sporenie na dôchodok nevýhodné.

Minimálna doba poistenia alebo sporenia, po ktorej vzniká nárok na dôchodok, sa od 1. januára 2008 zvýši zo súčasných 10 na 15 rokov.

Sporivý pilier sa po novom stane dobrovoľným pre mladých ľudí, ktorí sa prvýkrát zapoja do pracovného procesu. Doteraz bol pre nich vstup do 2. dôchodkového piliera povinný. Od 1. januára 2008 sa naopak do šiestich mesiacov od nástupu do práce budú musieť rozhodnúť, či si chcú na dôchodok aj sporiť, alebo ostanú poistení iba v Sociálnej poisťovni (SP).

Dôchodková novela prináša tiež zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na platenie dôchodkových odvodov z doterajšieho trojnásobku na štvornásobok priemernej mzdy.

Vybrané skupiny osôb, za ktoré platí dôchodkové odvody štát, budú mať od nového roka na výber, v ktorom pilieri chcú byť zúčastnené. Ide napr. o matky na materskej dovolenke či opatrovateľov dlhodobo chorých ľudí. Jedinou výnimkou ostávajú invalidi, za ktorých bude štát od začiatku roka platiť odvody iba do SP.

Podľa dohody koaličných partnerov sa na jar 2008 pripraví ďalšia, tzv. veľká novela dôchodkového systému. V rámci nej sa budú riešiť okruhy, ktoré pri prijímaní aktuálnej novely na jeseň tohto roka ostali otvorené. Medzi diskutované otázky by pritom mala patriť aj prípadná zmena pomeru odvodov medzi prvý a druhý dôchodkový pilier zo súčasných 9 % ku 9 %, a to v prospech 1. piliera. Takúto zmenu presadzuje koaličná ĽS-HZDS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:44