StoryEditor

Práca na čierno je stále bežná

07.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Inšpektori práce odhalili v roku 2007 v Banskobystrickom kraji 109 prípadov nelegálneho zamestnávania, čo bolo medziročne o 37 viac. Zvýšil sa počet zistení nelegálnych zamestnávaní cudzincov a objavili sa aj "na čierno" pracujúci mladiství.
Najviac nelegálnych vo veľkoobchode
Hlavný inšpektor Inšpektorátu práce v Banskej Bystrici František Košč informoval, že najviac nelegálnych zamestnancov našli vo veľkoobchode, kde ich vlani pracovalo 23. Vo výrobných prevádzkach elektrických strojov a prístrojov si nelegálne zarábalo 17, v reštauračných a ubytovacích zariadeniach 16, v maloobchodných jednotkách 14 a v lesníctve 10 ľudí.
Za nelegálnu prácu uložili inšpektori v kraji pokuty za 620-tisíc korún. Medziročne sa ich výška podľa hlavného inšpektora iba mierne znížila.
Pracovnoprávne a mzdové predpisy
Banskobystrický inšpektorát práce zaevidoval v roku 2007 spolu 578 podnetov, len 48 z nich sa netýkalo nelegálneho zamestnávania a porušovania pracovnoprávnych vzťahov. Rok predtým dostal 519 podnetov.
"Zamestnávatelia porušujú najčastejšie pracovnoprávne a mzdové predpisy a predpisy pri vyhradených technických zariadeniach a prevádzkových budovách. Z pracovnoprávnych a mzdových predpisov je to najčastejšie nevyplácanie mzdy načas a v zákonom stanovenej výške, neposkytovanie stravovania a cestovných náhrad. Porušovanie ustanovení Zákonníka práce o pracovnom čase sa týka najmä nedodržiavania nadčasov a prestávok v práci, nepretržitého denného odpočinku a nepretržitého odpočinku v týždni či neposkytovania výplatných pások a podobne," povedal Košč.
Pokuty za viac ako štyri milióny
Hlavný inšpektor Banskej Bystrice doplnil, že v roku 2007 začali inšpektori práce v kraji 141 správnych konaní o uložení pokuty za porušovanie zákonov zamestnávateľom vo výške 4,3 milióna korún. Najviac porušení právnych a ostatných predpisov sa dopustili zamestnávatelia v obchodných prevádzkach, reštauračných a ubytovacích zariadeniach a v drevospracujúcom priemysle.

Kde sa najčastejšie pracuje na čierno
veľkoobchod 23 ľudí
výrobná prevádzka elektrických strojov 17 ľudí
reštaurácie a ubytovacie zariadenia 16 ľudí
maloobchod 10 ľudí

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 04:19