StoryEditor

Telefónica doteraz manuálne preniesla 111 telefónnych čísel

27.01.2008, 14:09
Autor:
SITASITA
Tretí mobilný operátor Telefónica O2 Slovakia, s.r.o. do 25. januára tohto roka umožnil manuálne prenesenie 111 telefónnych čísel.

"Odkedy môžme portovať čísla, teda od novembra minulého roka, sme celkovo zaznamenali 1 302 žiadostí o portáciu čísla, z ktorých je už 681 v procese spracovania," uviedol hovorca Telefónica O2 René Parák. Ostatné žiadosti o prenesenie čísla spoločnosť registruje. Podľa informácií O2 je v procese spracovania 676 žiadostí o portáciu čísla do siete Telefónica O2 a päť žiadostí sa týka výstupu zo siete tretieho mobilného operátora. Ako ďalej povedal, spoločnosť eviduje stúpajúcu tendenciu záujmu o portáciu čísla do spoločnosti O2.

Na tému rýchlosti pripojenia tretieho mobilného operátora do automatického systému prenositeľnosti čísel, diskutovali operátori cez médiá už v novembri minulého roka. Spoločnosť Telefónica O2 Slovakia vnímala fakt, že všetky argumenty, ktoré odznievajú na tému automatickej prenositeľnosti čísla medzi mobilnými operátormi, a ktoré vysvetľujú prečo nie je možná prenositeľnosť aj s O2, ako snahu predĺžiť jej konkurenčnú nevýhodu. Vo vtedajšej reakcii na vyjadrenia O2 potvrdil telekomunikačný operátor Orange Slovensko, a.s., že má eminentný záujem na čo najrýchlejšom sprístupnení prenositeľnosti telefónnych čísel zo siete Telefónica O2 Slovakia do svojej siete. Manuálnu portáciu považuje Orange za nevyhnutný a potrebný medzikrok vzhľadom na zaznamenané komplikácie a prieťahy v procese zavedenia automatickej prenositeľnosti telefónnych čísel. Snahu skrátiť ostávajúci čas vynechaním testovacej fázy informačného systému zabezpečujúceho systémovú prenositeľnosť však Orange považuje za neúnosné riziko. Spoločnosť T-Mobile Slovensko, a.s. v reakcii na obvinenia spoločnosti Telefónica O2 Slovakia skonštatovala, že robí všetko potrebné pre odštartovanie prenositeľnosti čísla s tretím operátorom. Pred štartom automatickej prenositeľnosti čísel však trvala spoločnosť na dôkladnom otestovaní, pretože nedostatky by mohli vyvolať problémy už s existujúcou automatickou prenositeľnosťou.

Telefónica na Slovensku pôsobí prostredníctvom divízie Telefónica O2 Slovakia s.r.o., ktorej licencia nadobudla platnosť 7. septembra predvlaňajšieho roka. Spoločnosť začala prevádzku 2. februára minulého roka. Tretí slovenský mobilný operátor evidoval k 31. októbru 2007 už 495,6 tis. aktívnych zákazníkov. Používaná metodika však vychádza z aktivity klientov za posledných 12 mesiacov. Keďže O2 začala svoje služby poskytovať až vo februári minulého roka reálny údaj o počte jej klientov bude možné relevantne vyhodnotiť až po ročnej prevádzke poskytovania služieb. V rámci medzinárodnej skupiny Telefónica patrí Telefónica O2 Slovakia k skupine Telefónica O2 Europe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:31