Väčšina projektov vo svete je vo fáze laboratórneho výskumu.Dreamstime
StoryEditor

Využitie vodíka v odvetví metalurgie

Priemyselná výroba železa, ocele a ferozliatin má negatívny vplyv na životné prostredie. Preto sa hľadajú nové spôsoby, ako ich produkciu inovovať.

Metalurgia patrí medzi najstaršie priemyselné a vedné odbory a jej hlavnou náplňou je výroba úžitkových kovov, respektíve zliatin. Medzi také patrí aj oceľ, ktorá je aj v súčasnosti veľmi dôležitou súčasťou nielen metalurgie, ale aj strojárstva, stavebníctva a dopravy. Metalurgický priemysel je dlhé roky v ťažkej pozícii (a netýka sa to len Slovenska), keďže je na začiatku výrobného reťazca v spoločnosti a širšia verejnosť ho často nevníma alebo vníma viac negatívne kvôli znečisťovaniu životného prostredia. Realita je však iná.

Miliónové investície
Metalurgický svet je veľmi bohatý a zaujímavý a kovy majú osobité a nenahraditeľné miesto v spoločnosti. Spoločnosť si zvykla na využívanie vyspelých technológií (počítače, mobilné telefóny, audiovizuálne prostriedky, inteligentné riadiace a komunikačné systémy, dopravné prostriedky, atď.), ale tie nebudú fungovať bez kovov, a teda bez metalurgie. Aj metalurgický priemysel má na Slovensku bohatú tradíciu a patrí medzi odvetvia, ktoré sa najviac podieľajú na zvyšovaní životnej úrovne a na tvorbe HDP tejto krajiny. Na druhej strane je priemyselná výroba železa, ocele a ferozliatin materiálovo a energeticky veľmi náročná a súčasne má negatívny vplyv na životné prostredie – podiel metalurgického priemyslu na celkových emisiách Slovenska je podľa štatistík až 16 percent. Preto sa v tomto priemyselnom segmente na Slovensku, napríklad v U. S. Steel Košice, Železiarňach Podbrezová či Oravských ferozliatinárskych závodoch v posledných rokoch investovali milióny eur do environmentálnych technológií a výsledkom je výrazné zlepšenie životného prostredia a pokles vypúšťaných emis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 22:53