20.11.2007, 23:00

Juraj Kopřiva, Slovenské elektrárne
Pre veľké spoločnosti je pomerne zložité uplatňovať všetky účtovné a daňové právne normy, pretože mnohokrát nie je jednoznačné prepojenie medzi týmito predpismi. Navyše, rôznia sa aj výklady jednotlivých pojmov v zmysle jednotlivých právnych noriem, čo je ďalšia komplikácia.

Dušan Dvořák, Kia Motors Slovakia
Daňový systém na Slovensku je transparentný a nevytvára prekážky pre zahraničných investorov. Rovná daň na úrovni 19 percent bola tiež jedným z pozitívnych faktorov pri rozhodovaní spoločnosti Kia Motors Corporation o umiestnení investície na Slovensku v rámci regiónu strednej a východnej Európy.

Slovenský plynárenský priemysel
Preferovali by sme zjednodušenie pri výbere dane z pridanej hodnoty, a to eliminovaním počtu dodatočných priznaní vyplývajúcich z vykonávaných opráv faktúr. Zákon totiž umožňuje len niektoré špecifikované opravy riešiť v daňovom priznaní podávanom za mesiac, v ktorom je oprava uskutočnená. Vo zvyšných prípadoch je daňovník povinný podávať dodatočné daňové priznania s následnými sankciami. Pri mechanizme výberu tejto dane takéto rozlišovanie považujeme za zbytočnú prekážku zaťažujúcu spoločnosť a tiež správcu dane.
Rezervy sú tiež v rôznych požiadavkách kladených legislatívou na daňovníkov, ktoré zbytočne administratívne zaťažujú podnikateľskú verejnosť a podľa nášho názoru neplnia účel, na ktorý sú zriadené. Ako príklad môžeme uviesť oznamovacie povinnosti o vykonaných platbách voči fyzickým osobám.

Helena Windisch, Sony Slovakia
Čo sa týka ústretovosti, tak nie. Celkovo môžeme polemizovať, či sa môže akýkoľvek daňový systém považovať za ústretový, keďže vo svojej podstate ide o systém oberajúci určitú skupinu subjektov spoločnosti o časť ich príjmov. Treba však uznať, že ohľadom výšky zaťaženia Slovensko urobilo obrovský pokrok.
Čo sa týka jednoduchosti, tak tiež nie. Hoci predchádzajúca vláda urobila obrovský kus práce v zjednodušení daňovej legislatívy, stále existujú oblasti s príliš komplikovanými alebo na druhej strane nejasnými pravidlami.

Katarína Holecová, Samsung Electronics Slovakia
Na základe našich doterajších skúseností si môžeme dovoliť tvrdenie, že súčasný daňový systém považujeme za jednoduchý. Vyžaduje si však vyššiu pozornosť zo strany podnikateľov práve z dôvodu častých zmien a novelizácií zákonov. Myslíme si, že súčasný daňový systém je ústretový voči podnikateľom, ale má rezervy. Ako hlavný nedostatok vnímame chýbajúci systém samozdanenia v oblasti DPH. Rezervy tiež vidíme v pravidlách týkajúcich sa sociálnych nákladov, ktoré sú demotivačné pre zamestnávateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:01