Aj prezidentka Zuzana Čaputová bola vlani na prehliadke sklární spoločnosti Rona, počas ktorej fúkala pohár zo skla.TASR
StoryEditor

Tradičných klientov strieda internet

01.02.2021, 23:00
Výrobu máme vyťaženú až do mája. Teraz už je to najmä o tom, aby sme mali zdravých pracovníkov pre chod fabriky, uviedol výkonný riaditeľ sklární Rona Dušan Hajdík.

Ako prežili jediné slovenské sklárne koronarok 2020?
Zatiaľ čo sme boli s historicky najlepšími výsledkami v roku 2019 mimoriadne spokojní, v minulom roku nás v marci postihol, tak ako všetkých, COVID-19. Ochladenie dopytu prišlo takmer okamžite. Začali sme evidovať poklesy objednávok, stornovanie zákazníkmi, komplikácie s dopravou a pokusy množstva klientov posunúť objednávku neskôr v čase. Ručnú výrobu sme museli dokonca na niekoľko týždňov úplne zastaviť a na strojovej výrobe nás prepad prinútil odstaviť niektoré z výrobných liniek. Celkovo ich máme sedem a pár týždňov pre problémy s objednávkami bežali len dve.

Takisto disponujete aj jedinou ručnou výrobou v strednej Európe, ktorá štandardne pre vysoký dopyt nestíha s produkciou. Ako sa vyvíjala táto časť výroby?
Museli sme uzavrieť aj tú. Dôvodom však nebol pokles dopytu, ale najmä riziko nákazy. Sklári si na tomto úseku totiž podávajú sklársku píšťalu, do ktorej fúkajú, riziko prenosu infekcie je teda veľké. Výsledkom bolo uzatvorenie tejto časti prevádzky na mesiac a pol. To bola veľká škoda, keďže na tomto úseku, ktorý zamestnáva viac ako 230 ľudí, neustále evidujeme pretlak objednávok.


K situácii však zrejme neprispelo uzemnenie lietadiel a zatvorenie reštaurácií a hotelov. Ako sú na tom tieto dva segmenty, ktoré sú pre firmu významnými odberateľmi?
Pád objednávok z leteckého biznisu nám urobil pomerne veľký škrt cez rozpočet. Cestovný ruch bol mimoriadne zasiahnutý a stroje leteckých spoločností boli zo dňa na deň uzemnené, čo, pochopiteľne, vplývalo a vplýva aj na dopyt po našich výrobkoch. Letecký segment je pritom jedným z najväčších odberateľov našich produktov. Nádej na výrazné zlepšenie nevidíme ani v tomto roku.

To asi nevidíte ani v prípade hotelov a reštaurácií.
Áno, aj prepad reštauračného a hotelového biznisu je pre nás problémov...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Výživové doplnky: Aké zvoliť, prečo si dať pozor na vajcia, nebehať nalačno a ako je to s proteínmi? 02 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Realitný maklér Andrej Grežďo: Ako nájsť dobrú nehnuteľnosť, dobrého makléra a kupovať či vyčkávať? 03 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 04 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 05 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. december 2025 10:08