StoryEditor

Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla v decembri 12-ročné maximum

04.01.2008, 09:52
Autor:
TASRTASR

Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla v decembri 12-ročné maximum. Jej motorom bol rast nákladov na prepravu. Dnes o tom informoval švajčiarsky Federálny štatistický úrad.
Medziročne sa spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku počas posledného mesiaca 2007 zvýšili o 2 %. V porovnaní s novembrom vzrástli o 0,2 %. Tieto čísla sú dôkazom, že vysoké ceny ropy a slabý švajčiarsky frank zvýšili spotrebiteľské ceny.
Vo Švajčiarsku dosiahla medziročná inflácia 2 % naposledy v októbri 1995. Ekonómovia, medzi ktorými uskutočnila prieskum agentúra Reuters, v priemere očakávali jej mieru okolo 1,9 %.
Priemerná miera inflácia vlani vo Švajčiarsku predstavovala 0,7 % oproti 1,1 % v roku 2006, informoval Federálny štatistický úrad. Švajčiarska národná banka (Schweiserische Nationalbank), ktorá ponechala v decembri svoju základnú úrokovú sadzbu nezmenenú na 2,75 %, v tomto roku očakáva priemernú mieru inflácie na úrovni 1,7 %. Hlavnou príčinou je drahá ropa. Počas 1. polroka dokonca počíta s možnosťou, že inflácia prekročí 2-% strop, po ktorý centrálna banka garantuje cenovú stabilitu. Zo strednodobého hľadiska sa však inflačný výhľad zlepšil, keďže podľa prognóz by ochladenie svetovej ekonomiky malo utlmiť cenové tlaky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 00:10