StoryEditor

Haščák sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, voči obvineniam sa ide brániť

02.12.2020, 10:31
Autor:
TASRTASRredred
Jaroslav Haščák použije všetky dostupné právne prostriedky na svoju ochranu.

Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák sa po tom, ako ho zadržala polícia, vzdal všetkých výkonných funkcií. Riadiace kompetencie má po ňom prebrať Iain Child.

Haščák sa bude brániť

​Pre HN to potvrdil hovorca Penty Martin Danko. ​Ten bude riadiacim partnerom Penty pre všetky biznisy okrem realít.

​Na výkonnom riadení skupiny Penta sa podieľajú ďalší traja spoluvlastníci: Marek Dospiva – Riadiaci Partner Penta Real Estate; Jozef Oravkin, zodpovedný za Privatbanku, časť realitných projektov na Slovensku a za investície skupiny v spoločnosti Slovalco a Eduard Maták, ktorý zodpovedá za investície v zdravotníctve.

"Jaroslav Haščák, spolumajiteľ investičnej skupiny Penta, odmieta obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené zo strany príslušného vyšetrovateľa. V spolupráci so svojimi právnymi zástupcami preto použije všetky dostupné právne prostriedky na svoju ochranu. Vzhľadom na vzniknutú situáciu sa vzdáva všetkých výkonných pozícií v investičnej skupine Penta. Naďalej zostáva jej spoluvlastníkom. Riadiace pozície po J.Haščákovi v Pente preberá Iain Child, ktorý bude pôsobiť ako Riadiaci Partner divízie Buy Out, ktorá zodpovedá za všetky investičné projekty Penty s výnimkou Penta Real Estate," píše sa v tlačovej správe Penty.

Reakcia Haščákovho advokáta

"Advokátska kancelária Škubla & Partneri sa podieľa na právnom zastupovaní Jaroslava Haščáka v súvislosti s jeho včerajším zadržaním a obvinením pre zločiny podplácania a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Ide o päť rokov sa ťahajúce trestné stíhanie pre skutky, ktoré sa mali stať pred takmer 15 rokmi. V tejto veci klient doteraz plne spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Obvinenie pokladáme aj preto za účelové a neopodstatnené a postup polície pri viacerých procesných úkonoch v priebehu včerajšieho dňa za ukážkový príklad flagrantného porušenia, či obchádzania Trestného poriadku. O konkrétnom postupe vo veci budeme médiá informovať, akonáhle to procesná situácia a naša pracovná vyťaženosť dovolí," píše v stanovisku Haščákov advokát Martin Škubla.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali v utorok ozbrojení policajti. Jaroslava Haščáka obvinil policajný vyšetrovateľ z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Finančná skupina zásah považuje za neprimeraný a neopodstatnený. Malo ísť o zásah v súvislosti s kauzou Gorila.

Polícia podľa portálu Aktuality.sk zadržala a obvinila Haščáka z korupcie a z prania špinavých peňazí. Prípad zrejme súvisí s únikom nahrávok z odposluchov v doteraz nevyšetrenej korupčnej kauze Gorila, ktorá sa týka podozrenia z podplácania vysokých politikov a úradníkov Pentou v rokoch 2005 a 2006.

​Okrem jedného z najbohatších Slovákov Haščáka polícia podľa portálu obvinila aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra Arpáša a jeho manželku, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu.

Portál Aktuality.sk napísal, že Arpáš vyniesol z SIS nahrávky z odpočúvania bytu, kde sa Haščák stretával s politikmi a úradníkmi a kde sa hovorilo o províziách či úplatkoch.

Nahrávky údajne Arpáš predal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s manželkou založili spoločnosť, ktorá dostala od jednej z Haščákových firiem 194-tisíc eur za fiktívne analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informácie a analýzy odovzdával niekdajšiemu šéfovi tajnej polície ŠtB v komunistickom Československu Alojzovi Lorencovi, ktorý spolupracoval s Pentou.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 04 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 05 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:03