Medzi klientov spoločnosti Axasoft patrí aj Všeobecná zdravotná poisťovňa.Archív HN
StoryEditor

Vláda schválila zmenu, ktorá prinesie štátnej zdravotnej poisťovni milióny eur

30.09.2020, 16:04
Autor:
TASRTASR
Poistné sa má medzi zdravotnými poisťovňami prerozdeľovať po novom.

Prerozdeľovací mechanizmus poistného medzi zdravotnými poisťovňami sa má zmeniť.

Cieľom je podľa rezortu zdravotníctva, aby každá poisťovňa mala zdroje aj na liečbu ťažko chorých. Má sa preto zaviesť tzv. ex-post prerozdelenie.

Zmenu, ktorá má priniesť milióny eur pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP), prináša novela zákona o zdravotnom poistení. V stredu ju schválila vláda.

Ministerstvo zdravotníctva poukazuje na to, že napriek kompenzácii nákladov prerozdeľovaním prostredníctvom indexov rizika jednotlivých poistencov existuje významná skupina poistencov, ktorých náklady na zdravotnú starostlivosť výrazne prekračujú kompenzáciu.

Do procesu prerozdelenia sa má zaviesť prvok „nadlimitná suma“, ktorý už bol súčasťou procesu prerozdelenia v roku 2018, následne ho vypustili.

Opatrenie by mohlo priniesť do rozpočtu VšZP asi 9,5 milióna eur ročne na úkor súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union. Analýza vplyvov sa robila na základe vlaňajších dát o poistencoch.

Rezort tvrdí, že ak by hodnotenie rizika poistného kmeňa bolo v súčasnosti optimálne nastavené, takéto dodatočné prerozdeľovanie by prakticky nemalo dosah na výsledok prerozdelenia a nebolo by nutné ho opätovne zavádzať.

"Avšak nadlimitná suma má vplyv na prerozdelenie vo významnej miere," poznamenal.

Návrh upravuje aj niekoľko oblastí v systéme verejného zdravotného poistenia. Ide o elektronizáciu vo vzťahu k poistencovi, platiteľovi poistného, poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti a zdravotným poisťovniam.

"Upravujeme riešenie duplicitných hlásení povinností platiteľov poistného a následné zavedenie časového limitu pre inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne zabezpečenie poistencom a termíny na predkladanie údajov do ročného zúčtovania prostredníctvom online pobočiek," ozrejmil minister Marek Krajčí (OĽANO).

Novinkou je tiež určenie obdobia, v ktorom je platiteľom poistného štát - za azylantov. Úhrada zdravotnej starostlivosti poskytnutej osobe, ktorej je priznaná doplnková ochrana, sa presúva z pôsobnosti ministerstva vnútra na ministerstvo zdravotníctva.

Účinnosť novely zákona navrhuje od januára 2021, niektoré opatrenia začnú platiť neskôr.

01 - Modified: 2024-04-10 14:56:30 - Feat.: - Title: Novým šéfom štátnej zdravotnej poisťovne sa stal Michal Ďuriš. Vymenovala ho Dolinková 02 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 03 - Modified: 2024-02-21 14:06:28 - Feat.: - Title: Na prerozdeľovaciu vyhlášku rezortu zdravotníctva sa strhla kritika, najmä pre málo peňazí pre ambulancie 04 - Modified: 2024-02-06 11:49:17 - Feat.: - Title: Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali 05 - Modified: 2024-01-12 16:08:29 - Feat.: - Title: Voľba vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola neštandartná, upozorňuje ÚDZS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:11