StoryEditor

Prezident U. S. Steel exkluzívne pre HN: Európa v oceľovej vojne prehráva ​

18.09.2020, 00:00
Sme ešte veľmi ďaleko do času, keď dosiahneme plné využitie všetkých našich troch vysokých pecí, tvrdí v rozhovore pre HN prezident U. S. Steel James Bruno.

V našom poslednom rozhovore ste spomínali, že U. S. Steel pôsobí na Slovensku 20 rokov. Vtedy ste nemohli tušiť, že príde pandémia, ktorá zásadne zasiahne do biznisu. Aké konkrétne dosahy má na vaše podnikanie?
Pandémia nás naučila veľa. Musím povedať, že schopnosť našich zamestnancov adekvátne a promptne reagovať urobila na mňa veľký dojem. Neustálym presadzovaním kultúry bezpečnosti, v ktorej sme silní, sme sa rýchlo prispôsobili mohutnému rozsahu nových postupov zameraných na ochranu tak ich samotných, ako aj ich kolegov, s ktorými úzko spolupracujú. Okrem toho sme sa na mnohých administratívnych pozíciách naučili efektívne „pracovať z domu“ a domnievam sa, že to tak zostane ešte dlhý čas. Ďalšia kľúčová lekcia spočíva v tom, ako rýchlo sa náš tím dokáže adaptovať na zmenu a presadzovať zlepšenia. Toto tempo zmien ešte zvyšuje moju aj tak vysokú dôveru v to, že naša košická fabrika bude jedným z víťazov tohto behu na dlhú trať.

Ale čo sa týka ekonomických dosahov?
Je nutné povedať, že táto pandémia výrazne nepriaznivo ovplyvnila naše objednávky obzvlášť v druhom kvartáli a odvtedy ďalej zvyšujeme obchodnú flexibilitu a našu schopnosť rýchlo reagovať na zmeny trhu. Expanzia infekcie sa v niektorých regiónoch sveta zvyšuje a v niektorých, naopak, klesá, čo je náročné na predvídanie celkového vplyvu pandémie na náš biznis. Náš obchodný proces nám umožňuje rýchlo reagovať na tento vývoj. Momentálne vidíme v oceliarskom sektore určité známky oživenia v zmysle vplyvov súvisiacich s pandémiou, ale priemysel je stále hlboko pod úrovňou roku 2019, ktorý bol tak či tak náročným rokom pre oceliarsky priemysel v rámci EÚ.


Na aké percento produkcie pracujete v súčasnosti v porovnaní s úvodom roka, keď koronakríza nebola?
Počas prvej vlny pandémie sme v druhom kvartáli tohto roka dosiahli 50 percent výroby oproti druhému kvartálu minulého roka. Chcem však zdôrazniť, že už vtedy sme boli zasiahnutí ekonomickými faktormi, ktoré začali pôsobiť v júni 2019, takže sme ešte veľmi ďaleko do času, keď dosiahneme plné využitie všetkých našich troch vysokých pecí.

Oceliarstvo má dlhodobé problémy spojené najmä s prísnymi európskymi environmentálnymi štandardmi a lacnou konkurenciou. Neobávate sa toho, že Čína, ktorá má v zásade krízu nateraz za sebou, bude ešte vo väčšom zaplavovať európsky trh?
Import z iných krajín s menej prísnymi environmentálnymi a inými regulačnými normami alebo s vysok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:02