Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek upozorňuje, že napriek 34-percentnému akcionárskemu podielu v Slovenských elektrárňach štát nemá žiadne manažérske právomoci na chod firmy.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Slovenskú atómku rieši NAKA aj SIS. Galek varuje pred čínskym investorom

08.09.2020, 00:00
Karol Galek nepovažuje za vhodné uprednostňovať Hornonitrianske bane Prievidza, pretože to je podnik, ktorý región priviedol k závislosti od jedného odvetvia.

V Jaslovských Bohuniciach je deväť zamestnancov nakazených vírusom COVID-19. V nadväznosti na to začali aj ostatné strategické podniky aktualizovať svoje krízové plány. Mohlo by dôjsť v prípade niektorého z nich k vyradeniu prevádzky?

Slovenské elektrárne od začiatku veľmi zodpovedne pristupovali k zavádzaniu opatrení na zamedzenie šírenia vírusu, už len kvôli tomu, že v portfóliu majú aj jadrové elektrárne. Ak by vypadli technici zodpovední práve za riadenie prevádzky jadrovej elektrárne, bol by to problém.
My na ministerstve sme oslovili všetky významné energetické spoločnosti, ktoré mali v minulosti takéto plány vypracované, aby nám poslali update. Podľa vzoru ministerstva zdravotníctva budeme tiež vypracúvať semafor pre energetické odvetvie. Bude mať odporúčací charakter, ale chceme mať prehľad o tom, ktorá spoločnosť je akým spôsobom na prípadné opätovné vypuknutie epidémie pripravená.

Objavovali sa správy, že aj v dôsledku koronakrízy môžu meškať Mochovce. V akom stave je dostavba?

Aj v prípade Mochoviec sa pandémia prejavila na oddialení dostavby. Nemôžem rozoberať konkrétne veci, ktoré sa týkajú oneskorenia, lebo sú predmetom rokovaní medzi Slovenskými elektrárňami, Úradom jadrového dozoru, Enelu a EPH. Navyše, dostavbu Mochoviec v súčasnosti ešte stále vyšetruje NAKA. My sme pravidelne informovaní a dovolím si povedať, že dnes už vidíme svetielko na konci tunela. Ak všetko dobre pôjde, začiatkom budúceho roka by sme mohli začať so zavážaním paliva do tretieho bloku.


Vaši predchodcovia deklarovali, že zavážať sa bude už na jeseň tohto roka.

Toto som spochybňoval už v minulosti. Keď nám pán Žiga odovzdával ministerstvo, vravel, že nám ho necháva čisté, ale čisté bolo hlavne od papierov. Postupom času sa nám začali vynárať problémy a týkalo sa to, bohužiaľ, aj Mochoviec, ktorým sa bývalé vedenie venovalo len minimálne. Hneď na začiatku sme si určili Mochovce ako jednu z hlavných priorít. Sám som sa zúčastňoval na všetkých stretnutiach, ktoré sa konali na pôde Slovenských elektrární za účasti Úradu jadrového dozoru. Pravidelne komunikujeme aj s dodávateľmi, ktorí nás informujú, pokiaľ nastanú nejaké problémy. Sme v kontakte aj s akcionármi Enel a EPH.

Posledné výpočty hovoria o zvýšení rozpočtu na 5,7 miliardy eur. Bude potrebné ešte ďalšie zvyšovanie?

Bolo nám avizované, že 5,7 miliardy eur na súčasné práce a dokončenie by mali postačovať. Pre mňa je však otázne, či budú postačovať aj na dokončenie štvrtého bloku. Na toto zatiaľ nemáme odpoveď.

Vaša vláda si v programe stanovila, že pre možné ekonomické ťažkosti pri dostavbe Mochoviec chce chrániť majetok Slovenských elektrární. Spravili ste nejaké konkrétne kroky v tomto smere?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:09