StoryEditor

Skupina Zentiva za tri štvrťroky s tržbami 12,2 mld. CZK

06.11.2007, 12:10
Autor:
SITASITA

Celkové hrubé tržby farmaceutickej skupiny Zentiva za prvé tri štvrťroky medziročne stúpli o 17,7 % na 12,216 mld. CZK. Od tretieho štvrťroka pritom konsolidované údaje skupiny zahrňujú aj výsledky novej tureckej akvizície Eczacibasi-Zentiva, ktorá za obdobie od júla do konca septembra prispela tržbami v objeme 1,534 mld. CZK. Čisté tržby Zentivy za prvých deväť mesiacov tohto roka dosiahli 11,127 mld. CZK. Tržby za lieky pritom medziročne stúpli o 14,6 % na 11,059 mld. CZK. Vyplýva to z informácií zverejnených spoločnosťou.
Pri medziročnom poklese hrubej marže o 4,2 percentuálneho bodu na 60,8 % dosiahol hrubý zisk skupiny za prvé tri štvrťroky tohto roka 6,765 mld. CZK, čo znamenalo medziročný nárast o 5,4 %. Marža EBIT, predstavujúca zisk pred zdanením a finančnými nákladmi, však medziročne klesla až o 36,2 % na 1,46 mld. CZK. "Tento pokles spôsobili nižšie hrubé marže a takisto vyššie náklady na predaj a marketing a administratívnymi a ostatnými nákladmi," konštatuje sa v správe firmy. Čistý zisk za tri štvrťroky tak bol medziročne nižší o 29,7 % na úrovni 1,113 mld. CZK.
Najväčší podiel na celkových tržbách skupiny za predaj farmaceutík mali tržby na českom trhu v objeme takmer 3,4 mld. CZK. Nasledovalo Slovensko s tržbami na úrovni vyše 1,6 mld. CZK, Rumunsko s takmer 1,6 mld. CZK a Poľsko s takmer 1,5 mld. CZK. Tržby za predaj liekov v Turecku po novej akvizícii dosiahli len v samotnom treťom štvrťroku 1,1 mld. CZK. Okrem toho Zentiva pôsobí aj v Rusku, na Ukrajine, v Baltských krajinách, v Maďarsku a v Bulharsku.
Ku koncu septembra takmer 25 % akcií materskej spoločnosti Zentiva N.V. vlastnila spoločnosť Sanofi-Aventis, Česká pojišťovna so spriaznenými osobami držala 12,3 % akcií, manažment a pracovníci firmy vlastnili 6 % akcií. Zvyšných takmer 57 % bolo v rukách ostatných inštitucionálnych a súkromných investorov. Akcie Zentiva N.V. sa obchodujú na pražskej a londýnskej burze.
Na Slovensku pôsobí skupina Zentiva aj prostredníctvom výrobnej prevádzky Zentiva, a.s. Hlohovec, ktorá do roku 2003 pôsobila pod obchodným názvom Slovakofarma. Avšak po prevzatí akcií skupinou Zentiva začala používať koncernové meno. Zaoberá sa širokou škálou aktivít od výskumu a vývoja až po výrobu a predaj liekov, farmaceutických substancií, chemikálií a kozmetiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:20