StoryEditor

Křetínského top manažér pre HN: Rokujeme so slovenskou vládou. Ide o stámilióny

28.07.2020, 00:00
Je jedným z top manažérov v Energetickom a průmyslovom holdingu českého finančníka Daniela Křetínského. Šéf Stredoslovenskej distribučnej František Čupr poskytol rozhovor pre HN.

Energetický a průmyslový holding nahradil v roku 2013 v Stredoslovenskej energetike francúzsky Electricité de France. Hodnota transakcie mala byť 400 miliónov eur. Bola to dobrá investícia?
Po tom, ako sme vstúpili do skupiny SSE, sme začali riešiť prevádzkovú úroveň spoločnosti. Zistili sme, že ešte pod bývalým vedením sa tam nakopilo značné množstvo problémov. Sieť bola poddimenzovaná, neriešili sa tam niektoré zákonné povinnosti, čo sa týka napríklad revízií. Hneď po našom vstupe sme museli výrazne zmeniť náhľad na fungovanie celej firmy. Odstrániť problémy tak na prevádzkovej, ako aj na personálnej úrovni. Lebo ani kvalita niektorých manažérov nezodpovedala našim predstavám o fungovaní firmy.


Môžete byť konkrétnejší?
Keď to zhodnotím v skratke, tak pred naším príchodom sa v posledných rokoch nevystavala žiadna nová „stovková“ (110 kilovoltov, pozn. red.) rozvodňa, neinvestovalo sa do rozvoja sústavy, dogmaticky sa riešilo len pripájanie nových obnoviteľných zdrojov. My sme teda zmenili nastavenie fungovania firmy od základov. Začali sme prísnejšie dodržiavať princíp hodnoty za peniaze a hľadať optimálne vyváženie prevádzkovo-investičného nastavenia tak, aby sme dokázali sústavu kvalitne spravovať, rozširovať. Zavádzali sme nové metódy riadenia sústavy či prediktívnu údržbu.


SSE-Holding, ktorého súčasťou je aj Stredoslovenská distribučná, vykázal za minulý rok zisk 221 miliónov eur. Je udržateľný aj do budúcnosti?
V tejto podobe zrejme nie je. To číslo, ktoré vidíte, je ovplyvnené výškou Tarify za prevádzku systému – TPS (tarifa, ktorou sa odberatelia majú skladať na podporu obnoviteľných zdrojov energie a podporu využívania domáceho uhlia) a cenovými korekciami. Zisk, ktorý spoločnosť vykázala, je viac-menej účtovníckou hodnotou. Ako viete, „kešovo“ nám tieto peniaze za korekcie, historický dlh, neboli od štátu vyplatené dodnes.


Teda ste ten zisk nemohli vyplatiť ani vo forme dividend?
Už niekoľko rokov sa tento historický dlh na dividende podpisuje. Ešte vlani sme dividendu vyplácali na veľmi nízkej úrovni. Až tento rok, pri dividende za rok 2019, to bolo o niečo vyššie. Posledných štyri-päť rokov výšku zisku holdingu výrazne ovplyvňovali takzvané korekcie tarify za prevádzkovanie systému, ktoré záviseli od rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Jeden rok tak bol finálny zisk extrémne nízky, ďalší rok mimoriadne vysoký, podľa toho, ako sme tú korekciu zahrnuli do hospodárenia. No ni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:38