TASR/Marko Erd
StoryEditor

Slovensko je v hre o veľkú investíciu z Číny

16.07.2020, 19:04
Autor:
TASRTASR
Čínska spoločnosť má v úmysle vybudovať logistický park na Slovensku, kde by sa preložilo ročne až milión kontajnerov.

Slovensko je v hre o veľkú investíciu čínskej spoločnosti, ktorá má záujem o prekladisko tovarov z vlakov zo širokorozchodnej trate.

"Úmysel čínskej strany je vybudovať logistický park na Slovensku, kde by sa preložilo ročne až milión kontajnerov," uviedol vo štvrtok štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť počas pracovného výjazdu v Trebišove.

Čínska strana prejavovala podľa neho o takýto projekt už dlhšie záujem, aktuálne sa dostáva do konkrétnejšej fázy.

"Mali by sme investorovi aj dať nejaké záruky štátu, že to bude strategická investícia, ukázať mu priestory, kde by mohol investovať, a zaviazať sa potom, že možno zmodernizujeme ten kúsok širokorozchodnej trate z Čiernej nad Tisou do Košíc, respektíve na to územie, kde by sa ten park vybudoval," povedal Kmeť.

Záväzok z čínskej strany

S projektom by bol podľa neho spojený aj záväzok čínskej strany presmerovať na takéto prekladisko časť vlakov smerujúcich do Európy.

"Z Číny smeruje do Európy vyše tritisíc vlakov ročne a Slovensko má z týchto vlakov len pol percenta," poukázal Kmeť s tým, že s tranzitom a prekládkou sú spojené aj poplatky. "Snažíme sa tú investíciu dotiahnuť do konca," dodal.

V hre je prekladisko pri Košiciach

Ako možné miesto logistického parku podľa neho do úvahy prichádza prekladisko pri Košiciach, kde sa končí širokorozchodná trať z východu, ale počítať treba aj s inou záložnou lokalitou.

Štátny tajomník aj v tejto súvislosti navštívi v piatok železničnú stanicu v Čiernej nad Tisou, terminál kombinovanej dopravy Dobrá a Hanisku pri Košiciach.

01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:57