TASR/Andrew Medichini
StoryEditor

Posledná kvapka pre reštaurácie. Kritizujú "nelogické" nariadenie

21.05.2020, 12:56
Autor:
TASRTASR
​Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách.

Prevádzkovatelia reštaurácií zostali zaskočení podmienkou dodržania kritéria 15 m2 na zákazníka.

Tú od nich vyžaduje pri otvorení vnútorných priestorov reštaurácií Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) napriek tomu, že predstavitelia vlády a hlavný hygienik pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky deklarovali, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách.

​Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) preto požiadala krízový štáb, aby uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania prehodnotil.

"Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie kritéria 15 m2 na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií, ktoré bolo definované v opatrení ÚVZ v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o spustení tzv. 4 fázy uvoľňovania ekonomiky, za neopodstatnené a kontraproduktívne," uviedol vo štvrtok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií sa spoľahlo na vyjadrenia členov krízového štábu a otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. "Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," zdôraznil Harbuľák.

​Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy totiž výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách. "Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozstupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia," zdôraznil šéf asociácie.

Podľa prevádzkovateľov reštaurácií takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činností.

"AHRS preto žiada krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiadame všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky," dodal Harbuľák.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-05-21 11:11:11 - Feat.: 0 - Title: Erik Lipšic pre HN: V Holandsku zrejme zavedieme rúška v MHD, reštaurácie sme ešte neotvorili 02 - Modified: 2020-05-19 16:45:25 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie a hotely posielajú odkaz Matovičovej vláde: Potebujeme dlhodobú pomoc 03 - Modified: 2020-05-20 16:51:53 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie otvorili, ale škrípu zubami. Kiná zostali zatvorené
01 - Modified: 2025-05-20 08:41:07 - Feat.: - Title: Z Blízkeho východu, Kaukazu aj Peru rovno na Slovensko: Tieto reštaurácie v Bratislave založili cudzinci, nevieme si ich vynachváliť 02 - Modified: 2025-05-07 11:03:45 - Feat.: - Title: Výbuch chutí a farieb. Toto sú najlepšie mexické reštaurácie v Bratislave 03 - Modified: 2025-04-22 11:01:14 - Feat.: - Title: Nižšia DPH neznamená aj nižšie ceny, rozhodujúce sú zásahy štátu, tvrdia hotelieri 04 - Modified: 2025-04-15 17:30:00 - Feat.: - Title: Konsolidácia zasiahla aj služby, zdraželi najviac za vyše roka. Infláciu poženie nahor aj transakčná daň 05 - Modified: 2025-03-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Najlepšie kulinárske zážitky roku 2025: Týchto 10 miest by si mal navštíviť, ak si pravý labužník
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2025 01:49