StoryEditor

Je výhodnejšie kúpiť energiu vonku

18.05.2020, 00:00
Budovanie obnoviteľných zdrojov teraz nevidím ružovo, v súčasnej situácii sú jednoducho drahé, tvrdí analytik a konzultant v otázkach energetiky Andrej Hanzel.

Aktuálne štatistiky a analýzy, napríklad nedávno od Medzinárodnej energetickej organizácie, ukazujú, že spotreba elektriny klesá, podobne aj jej cena na burze. Čím je to spôsobené?
Pokles dopytu po elektrine spôsobili predovšetkým krízové opatrenia, ktoré mali za následok obmedzovanie prevádzky výroby a služieb. Má to však aj ďalšie špecifiká. Keby sme sa pozreli na graf, v ktorom porovnáme spotrebu medziročne od momentu, keď začal v praxi pôsobiť „lockdown“ na Slovensku, elektrina klesla na 90 percent hodnoty minulého roka. Následne do toho zasiahli aj štátne sviatky. A tie porovnávanie komplikujú.


Prečo?
Pretože Veľká noc je dátumovo pohyblivá, podobne aj prvý a ôsmy máj. Pre spotrebu elektriny je totiž veľmi dôležité vedieť aj to, na ktorý deň v týždni taký sviatok pripadá. Vlani to bolo v stredu, tento rok v piatok. Keď je sviatok v stredu, celý ten týždeň z pohľadu spotreby elektriny, čo sa týka veľkých fabrík, je výrazne narušený. Priemerne sa aktuálna spotreba teda drží okolo 90 percent, no je ťažké vopred predpovedať, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej.


A ako toto všetko súvisí s cenami, ktoré môžeme vidieť na burzách?
Sledujem situáciu vo viacerých krajinách a pokles zaznamenávajú burzy celoplošne. Napríklad v Česku, v Nemecku. Dôvodom je, že keď je nižší dopyt po komodite, vypínajú sa ako prvé takzvané marginálne elektrárne, ktoré vyrábajú elektrinu najdrahšie. Tie teda z mixu odchádzajú a ostávajú tie „lacnejšie“. Cena tak prirodzene klesne.


Aké elektrárne to sú, z akých zdrojov vyrábajú?
Tie najdrahšie sú plynové. Zemný plyn je totiž veľmi drahé palivo. A hneď za nimi sú hnedouhoľné, teda lignitové elektrárne, ako sú Nováky na strednom Slovensku. Obnoviteľné zdroje nemožno len tak odstaviť, lebo majú všetky dostupné preferenci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:54