Minister hospodárstva Richard Sulík chce pomôcť zavretým prevádzkam znížením nájomného o 80 percent.TASR
StoryEditor

Omeškané platby za energie nebudú dočasne pokutované. Nehrozí ani odpojenie

09.04.2020, 09:43
Autor:
TASRTASR
Oneskorené platby za energie nebudú kvôli koronakríze pokutované.

Omeškanie platieb za energie pre koronakrízu dočasne nebude penalizované. Médiá o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Občanom, ale ani malým a stredným firmám, ktoré pre súčasnú situáciu meškajú s úhradou faktúr, preto dočasne nehrozí pokuta ani odpojenie.

Ako uviedol rezort, aktuálne pripravuje zmenu legislatívy, ktorou sa bude zaoberať budúci týždeň vláda.

"Odkladáme na dva mesiace možnosť uplatnenia sankcií za omeškania pri úhrade faktúr. V žiadnom prípade sa ale svojim záväzkom nikto nevyhne, chránime aj dodávateľov energií," zdôraznil štátny tajomník MH SR Karol Galek.

Ako ďalej uviedol Galek, ekonomické problémy spôsobené koronakrízou nesmú ohroziť spotrebiteľov pri zásobovaní energiami.

"Ak má teraz domácnosť napätý rozpočet, pre meškania s úhradou faktúry za elektrinu a plyn dodávateľ ju nebude penalizovať či odpájať. Rovnako tak malé a stredné firmy, ktorých sa súčasná kríza ekonomicky dotkla, nebudú sankcionované za prípadné omeškanie s úhradami faktúr za energie," uviedol rezort.

Ministerstvo zároveň odporúča každému, koho sa koronakríza výrazne nedotkla, plniť svoje záväzky načas.

"Verím, že v čase krízy sa každý bude správať zodpovedne, ohľaduplne k svojim obchodným partnerom a nebude špekulatívne zneužívať vyhlásené výnimky," uviedol na margo pripravovaných opatrení Galek.

Rezort pripúšťa a uvedomuje si, že v súvislosti s mimoriadnou situáciou je celý reťazec v oblasti energetiky krehký.

"Našim záujmom je opatreniami nepoškodiť ani jedného účastníka. So všetkými intenzívne rokujeme a našou snahou je, aby sme po kríze mali rovnaký počet odberateľov, dodávateľov aj distribútorov, ako pred ňou," dodal štátny tajomník MH SR.

Ako ďalej uviedol, rieši sa aj prílev peňazí cez grantové úvery, ktoré malým a stredným podnikom umožnia prefinancovať dlhové faktúry za energie, pre veľké podniky sa zase pripravuje systém kompenzácie. "Prioritou je udržať prevádzku firiem aj pri výpadku likvidity," podčiarkol Galek.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-03-04 11:23:43 - Feat.: - Title: Vývoj cien energií sa otočil, za týždeň zdraželi približne o desatinu 02 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 03 - Modified: 2024-02-23 14:33:06 - Feat.: - Title: Energetický účet Slovenska za dva roky vojny na Ukrajine: stratili sme miliardy a zdražel nám aj benzín 04 - Modified: 2024-02-15 13:05:40 - Feat.: - Title: Skokový pokles inflácie: Komu ďakovať za spomalenie zdražovania 05 - Modified: 2024-02-16 17:05:11 - Feat.: - Title: Trhy posielajú hrozbu pre Slovensko. Treba sa pripraviť na zdraženie plynu v ďalšej zime o 30 percent?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:17