StoryEditor

Podľa OPEC je cena ropy stále pomerne nízka

21.10.2007, 09:16
Autor:
TASRTASR
Podľa niektorých producentských krajín je ropa stále lacná. Iránsky minister ropného priemyslu Gholamhusajn Nozarí povedal, že cena ropy je vzhľadom na infláciu a slabý dolár stále nízka.

Cena americkej ropy dosiahla počas piatkového obchodovania rekordných 90,07 USD za barel (159 litrov), čo je v prepočte 2 112,40 SKK. Príčinou sú obavy z nedostatku ponuky počas nadchádzajúcej zimy a oslabovanie amerického dolára. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) je však táto úroveň stále výrazne pod rekordom z roku 1980, ktorý inflačne upravený zodpovedá dnešnej cene 101,70 USD za barel.

Vládou kontrolované noviny Iran uviedli, že podľa Nozarího sú dnešné ceny čierneho zlata stále nízke. "Ak prepočítame túto cenu ropy podľa indexu z roku 2002, jej reálna hodnota nebude viac ako 47 USD za barel kvôli rastu inflácie a zníženiu hodnoty dolára." Aj ropní ministri ostatných členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tvrdia, že negatívny dopad zvýšenia cien ropy až na rekordné nominálne úrovne tlmí inflácia a slabý dolár.

Pokles kurzu amerického dolára voči ostatným dôležitým menám podporil komoditné trhy, keďže pre investorov sa aktíva denominované v dolároch stávajú relatívne lacné, uvádzajú analytici. Oslabenie americkej meny tiež znížilo reálnu hodnotu príjmov členov OPEC a zvýšilo kúpnu silu niektorých "ne-dolárových" spotrebiteľov.

Niektorí ministri OPEC tvrdia, že aj keby kartel dodával na trh viac ropy, nepomohlo by to k zníženiu cien. Tie sú totiž podporované faktormi, ako je geopolitické napätie na Blízkom východe a špekulácie na komoditných trhoch termínovaných kontraktov, a nie nedostatkom ponuky na trhu.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 23,453 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 17:50