StoryEditor

Trhový podiel HP oproti Dellu sa zvýšil na 4,4 percentuálneho bodu

18.10.2007, 09:20
Autor:
TASRTASR

Hewlett-Packard (HP) zvýšil v 3. kvartáli svoj náskok na Dell v oblasti podielu na trhu osobných počítačov (PC). Dell však po niekoľkých štvrťrokoch stagnácie opäť expandoval. Vyplýva to zo správy prieskumnej spoločnosti IDC.
Celkovo dodávky PC počas 3. štvrťroka medziročne vzrástli o 15,5 %. Dodávky počítačov HP stúpli až o 33 %, pričom na koncern pripadá až 19,6 % zo všetkých PC dodaných počas 3. kvartála. Trhový podiel HP oproti Dellu sa zvýšil na 4,4 percentuálneho bodu z 3,2 bodu v 2. kvartáli.
Dell zostal druhým najväčším výrobcom PC na svete s odhadovaným trhovým podielom 15,2 %. Dodávky koncernu sa zvýšili o 3,8 % na 10,2 milióna PC. Dellu sa tak podarilo otočiť nepriaznivý vývoj, keď počas uplynulých kvartálov jeho dodávky medziročne klesali.
Koncern HP má za sebou druhý štvrťrok v rade, v ktorom dokázal medziročne zvýšiť svoje dodávky viac ako o 30 %. Za touto expanziu stojí dobrý predaj prostredníctvom maloobchodníkov a iných distribučných kanálov a vysoký dopyt po notebookoch HP.
Dell rýchlo expandoval v Európe, na Blízkom východe a Afrike, rovnako ako v ázijsko-pacifickom regióne. Zlepšenie v USA a Japonsku je však podľa IDC "menej dramatické".
Tretie miesto patrí Lenovu s 8,2-% podielom. Jeho dodávky sa medziročne zvýšili o 22,9 %. Na Lenovo sa tlačí štvrtý Acer s 8,1-% podielom, ktorý dokázal svoje dodávky zvýšiť až o 59,2 %, a to najmä vďaka vysokému rastu na kľúčových trhoch v Európe, na Blízkom východe a Afrike a v ázijsko-pacifickom regióne. Toshiba, ktorá dodala medziročne o 17,3 % viac PC, je piata so 4,4-% podielom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:11