StoryEditor

Jahnátek očakáva 4-% podiel turizmu na HDP

17.01.2008, 10:53
Autor:
TASRTASR
Štátna Stratégia rozvoja cestovného ruchu v strednodobom horizonte predpokladá 4-% podiel turizmu na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska. "Tento cieľ je síce malý, ale z hľadiska investícií a zmien, ktoré sa musia realizovať v infraštruktúre, je náročný.

Držím podnikateľom z odvetvia cestovného ruchu palce, aby sa im darilo," uviedol dnes na slávnostnom otvorení 14. medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.
Súbežne s týmto veľtrhom dnes otvorili pre odbornú verejnosť aj jubilejný 15. medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro, nad ktorým prevzalo záštitu Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR. Ministerka Zdenka Kramplová vo svojom vystúpení vyzdvihla miesto gastronómie v cestovnom ruchu a veľký záujem vystavovateľov z tohto segmentu. Slováci sa majú v rámci Gastro na veľtrhu čím pochváliť. "Dôležité je, aké potraviny máme radi a ako ich dokážeme použiť pri príprave jedál. Je však dôležité vedieť, aké potraviny konzumujeme, aby sme boli zdraví a mali viac energie," zdôraznila.
V stánkoch na veľtrhu Danubius Gastro sa budú prezentovať cukrári, pekári, vinári, kuchári a ďalšie profesie.
Agrorezort má podľa slov Kramplovej v kompetencii Národný program kvality a podporuje výrobu kvalitných a bezpečných potravín. Výrobcom potravín sa každoročne v rámci veľtrhu Danubius Gastro udeľujú ocenenia za kvalitu potravín, ktoré spĺňajú všetky a neraz aj viac kritérií, ako stanovuje Európska únia (EÚ). "Dodnes," dodala ministerka, "Značku kvality SK už získalo 249 výrobcov, z toho bolo 59 výrobkov."
Súčasťou tohto veľtrhu budú tri súťaže O najlepší bratislavský rožok, O najkrajší pletený výrobok z kysnutého cesta a O najkrajší kvet z karamelu od špecialistov Cechu pekárov a cukrárov.
ku bam gl

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:24