TASR/P. Neubauer
StoryEditor

Národný futbalový štadión sa predraží. Jeho cena je takmer sto miliónov

28.01.2020, 14:20
Autor:
TASRTASR
Futbalový štadión sa predraží o viac ako 23 miliónov eur.

Náklady za výstavbu Národného futbalového štadióna na bratislavskom Tehelnom poli boli audítorskou spoločnosťou verifikované na 98,447 milióna eur bez DPH, čo je o 23,247 milióna eur viac, ako je stanovená suma v Zmluve o budúcej kúpnej zmluve na štadión.

Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré v tejto súvislosti predloží na rokovanie vlády návrh na zmenu kúpnej ceny.

"Zvýšené náklady vznikli v dôsledku dodatočných prác súvisiacich s bezpečnostnou infraštruktúrou štadiónu a štandardom Európskej futbalovej únie (UEFA), takisto predĺžením výstavby, nárastu cien práce i materiálov,“ pripomenul rezort.

Vzhľadom na odlišné sumy znaleckých posudkov o cene stavby po navýšení nákladov a neuznaní návrhu ceny zo strany súčasného vlastníka – spoločnosti NFŠ a.s., vypracoval transakčný poradca ministerstva školstva, spoločnosť KPMG Slovensko posudok, ktorým mal verifikovať oprávnenosť dodatočných nákladov.

O odkúpení rozhodne vláda

Posúdenie týchto nákladov a oprávnená hodnota stavby určená posudkom na vyše 98 miliónov eur majú byť podkladom pre odkupnú cenu za štadión. Štát sa zaviazal odkúpiť nekomerčnú časť štadióna v prípade, že si súčasný vlastník – spoločnosť NFŠ a.s. uplatní predajnú opciu.

"V októbri 2019 oznámila spoločnosť NFŠ listom ministerstvu školstva, že tak zamýšľa urobiť," dodal rezort.

Rezort zdôraznil, že o odkúpení a odsúhlasení navýšenia pôvodnej ceny, stanovenej v zmluve, musí rozhodnúť vláda.

Ministerstvo ďalej upozornilo, že prípadné odsúhlasenie navýšenia kúpnej ceny vládou musí byť preverené Európskou komisiou v rámci súladu s pravidlami štátnej pomoci, verifikované tiež Protimonopolným úradom a rovnako musí z pohľadu zákona proces skontrolovať i Úrad pre verejné obstarávanie.

"Splatnosť prípadne zvýšenej časti kúpnej ceny by mala byť podmienená pozitívnym rozhodnutím uvedených úradov a EK,“ dodal rezort.

Kolaudačné povolenie získal v decembri

Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení.

NFŠ na Tehelnom poli získal právoplatné kolaudačné rozhodnutie v decembri, podľa certifikátu, ktorý vydal Slovenský futbalový zväz, sa na ňom môžu hrať i zápasy organizované Medzinárodnou futbalovou fedáráciou a Európskou futbalovou úniou.

01 - Modified: 2024-04-14 10:54:20 - Feat.: - Title: Slovan má ďalší titul, belasí sa však musia už pozerať za horizont. Tieto aspekty treba zlepšiť či doriešiť 02 - Modified: 2024-03-12 15:23:40 - Feat.: - Title: Dohoda s Orlenom bola predo dvermi, nakoniec je všetko inak. Štadión Slovana však môže mať čoskoro nový názov 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-28 14:38:09 - Feat.: - Title: Kmotrík o treste pre Slovan: Stav vecí sa nemení, ide len o dočasný zákaz. Robí sa z toho zbytočne veľká veda 05 - Modified: 2024-02-01 18:30:21 - Feat.: - Title: „Ešte nie sme v plnej zostave.“ Nový obchodný dom má naštartovať február, privíta Poliakov známych na východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:54