Generálny riaditeľ Mochoviec Branislav StrýčekHNtelevízia
StoryEditor

Šéf Slovenských elektrární: Aprílový termín sprevádzkovania Mochoviec nestihneme

26.01.2020, 16:00
Banky by chceli vidieť elektráreň vyrábajúcu elektrinu, pretože iba to im dá absolútnu istotu, že splatíme dlh, hovorí pre HN generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Začnime „najhorúcejšou“ témou. V decembri sa v Mochovciach opakovala takzvaná horúca skúška, respektíve niektoré jej časti. Ide podľa plánu?
Neopakovali sme horúcu skúšku, iba niektoré jej časti, najmä opakovaný náhrev primárneho okruhu. Ten sme ukončili minulý týždeň, podarilo sa nám dosiahnuť všetky kľúčové parametre. Oproti pôvodnému harmonogramu sa táto skúška predĺžila o zhruba 12 dní. Niektoré testy sme museli zopakovať, čo je prirodzená súčasť priebehu každej skúšky. Práve preto sa robia, aby sme odhalili prípadné nedostatky, napravili ich a odskúšali opäť. Teraz závery vyhodnocujeme a aj so zdôvodnením ich následne predložíme jadrovému dozoru.

Mali ste spätnú väzbu, prebiehali kontroly Úradu pre jadrový dozor v priebehu opakovania skúšky?
Kontrolóri z Úradu jadrového dozoru boli u nás prakticky každodenne. Nefunguje to tak, že by sme testy robili sami a potom im len na papieri predložili záznam, že skúšky boli vykonané. Inšpektori boli fyzicky na stavbe a skúšky sledovali, takže majú veľmi dobrý prehľad o ich priebehu. No všetky procesy a testy majú oficiálne svoje postupy a protokoly, ktoré sa musia na záver vypracovať a vyhodnotiť. So zástupcami úradu sa pravidelne stretávame a výsledky všetkých skúšok s nimi detailne diskutujeme.

Úrad sa dlhodobo v súvislosti s dostavbou vyjadruje veľmi prísne a nekompromisne, hlavne v oblasti bezpečnosti. Spôsobuje vám to komplikácie?
Sú prísni, no tak to má byť. My musíme jasne preukázať, ako analyzujeme a riešime prípadné problémy a nedostatky, ku ktorým môže mať úrad výhrady. Čo sa týka tejto skúšky, mňa osobne veľmi potešilo, že sme do procesu testovania zapojili ľudí z budúcej prevádzky, ktorí boli už teraz pri skúškach a podieľali sa na ich riadení.

Aký bude váš ďalší postup s Mochovcami?
Nasledovať bude príprava elektrárne do takého stavu, aby nám úrad vydal povolenie na zavezenie jadrového paliva a následne štart skúšobnej prevádzky. Na to potrebujeme získať povolenia ďalších dozorných orgánov, ako sú požiarnici, Úrad verejného zdravotníctva či inšpektorát práce. Dokončujeme výmenu niektorých káblov, testovanie elektromagnetickej kompatibility, opravu stavby chladiacich veží. Snažíme sa ukončiť záverečné práce v čo najkratšom čase, aby sme mohli preukáz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti 03 - Modified: 2024-03-31 05:21:39 - Feat.: - Title: Pri ruských útokoch bolo poškodených päť zo šiestich elektrární firmy, ktorá zásobuje značnú časť Ukrajiny 04 - Modified: 2024-01-08 14:43:01 - Feat.: - Title: Francúzsko chce zrýchliť rozširovanie jadra, zvažuje výstavbu ôsmich nových elektrární 05 - Modified: 2023-11-13 13:45:24 - Feat.: - Title: Francúzska energetická spoločnosť TotalEnergies kúpi tri plynové elektrárne v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:54