StoryEditor

Šéf Penta Real Estate na Slovensku: Do Bratislavy dáme cez 620 miliónov

V Bratislave sme preinvestovali viac ako 620 miliónov eur, hovorí Juraj Nevolník, country managing director pre Slovensko, zo spoločnosti Penta Real Estate.

V novom centre Bratislavy ste traja veľkí developeri, ktorí robíte rozsiahle projekty. Ako sa vám navzájom v tomto priestore spolupracuje?
Samozrejme, že sme konkurenti. Na druhej strane si myslím, že konkurencia je férová. Naozaj si nemáme potrebu podrážať nohy. Myslím si, že je v prospech všetkých, keď bude táto zóna čo najskôr dokončená a dostane sa do nej život. V konečnom dôsledku všetky tieto projekty zvýšia atraktivitu daného územia. Keď si spomeniem, ako zóna vyzerala pred 10 rokmi, tak som si nedokázal predstaviť, že bude v budúcnosti biznis hubom. Čas však ukázal, že je vysoko atraktívna a som presvedčený, že o pár rokov tu bude bratislavský downtown.

Táto štvrť Bratislavy ukazuje aj to, že urbanistické pravidlá v istej fáze neurčovalo mesto, ale developeri. Ako vnímate všeobecnú výčitku, že si pravidlá určujete sami?
V tomto prípade určite nie je opodstatnená, keďže Zóna Chalupkova a Nivy sú regulované územným plánom zóny, ktorý nedávno prijali. Z nášho uhla pohľadu je to benefit a rád vyvraciam mýtus, že developeri nemajú radi regulácie. Myslím si, že sofistikovaní developeri, ktorí chcú na trhu pôsobiť dlhodobo, regulácie milujú. Pre nás nie je nič lepšie, ako vedieť, čo na pozemku môžeme a nemôžeme postaviť. Nemáme radi neistotu v biznis plánoch. Developer vštepuje danému priestoru rukopis a charakter. Mesto má nástroje, aby developerov regulovalo. Boli by sme radi, keby sa schválil manuál priestorov. Napríklad použitie konkrétneho osvetlenia, čo prispeje k atraktivite územia. Uvítali by sme preto od začiatku čo najjasnejšie nastavené pravidlá.


Jasne nastavené pravidlá máte aj pri poplatku za rozvoj. Ako ste sa s touto reguláciou naučili žiť?
Je to zohľadnené v našich tabuľkách a už pri príprave projektu počítame s týmto samostatným odvodom....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 01:04