StoryEditor

Takmer päť miliárd za plyn

10.12.2007, 23:00
Štát možno príde o viac ako 4,6 miliardy korún. Spoločnosť Slov-Energia Consulting totiž tvrdí, že regulačný úrad v rokoch 2003 až 2006 nevyhlasoval ceny plynu podľa zákona a priemerná domácnosť kúriaca plynom tak prišla o 66-tisíc korún.

Momentálne uzatvárajú s domácnosťami zmluvy o postúpení pohľadávok, na súd sa chce obrátiť v júni budúceho roka.
V rozpore so zákonom
Dôvodom pripravovanej žaloby je chyba Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Ten síce cenové rozhodnutia v rokoch 2003 až 2006 zverejnil vo vestníku, nie však v Zbierke zákonov, čo bolo podľa zástupcov Slov-Energie v rozpore so zákonom. Preto chcú žalovať štát. Keďže rozhodnutia regulátora sú podľa zástupcov spoločnosti neplatné, až do roku 2006 sa ceny mali určovať podľa cenového opatrenia ministerstva financií z roku 2001. Vtedy boli ceny pre domácnosti o dosť nižšie, lebo ich krížovo dotovali ceny plynu pre podnikateľov, čo dnes eurolegislatíva nedovoľuje. V Slov-Energii vypočítali, že v prípade úspechu domácnosti s priemernou spotrebou štyritisíc kubíkov ročne by sa mohlo vrátiť vyše 66-tisíc korún. Týka sa to rokov 2004 až 2006, pretože rok 2003 je už podľa zákona premlčaný.
Spoločnosť teraz uzatvára s domácnosťami zmluvy o postúpení pohľadávok. "Našou ambíciou je uzavrieť zmluvu s približne 70-tisíc domácnosťami," povedal konateľ spoločnosti Marek Kainráth. Podľa zástupcov firmy zatiaľ uzatvorili zmluvy so šesťtisíc klientmi a ďalších tritisíc spracúvajú. Firma sľubuje vyplatiť klientom 60 percent zo získanej sumy. Na to však musia priniesť všetky faktúry za plyn, ktoré v mnohých domácnostiach vyhadzujú.
Ceny a zákony
Zástupcovia Slov-Energie netvrdia, že ceny plynu boli neprimerané. Chcú však využiť medzeru v zákone. Právnici, ktorí nie sú v spore zainteresovaní, nechcú šance Slov-Energie na úspech komentovať, pretože podrobnosti prípadu nepoznajú a nemajú naštudovaný spis. Vyjadriť sa nechceli ani na ministerstve hospodárstva, ktoré je autorom celej regulačnej legislatívy. "Nebudeme prejudikovať veci, ktoré má v kompetencii nezávislé súdnictvo," vysvetlil hovorca rezortu Branislav Zvara.
Nádej na úspech však môže byť sporná. Svedčí o tom aj podobný prípad, keď regulačný úrad ešte v roku 2002 vydal ceny bez vyhlášky, ktorou sa mala určovať metodika ich tvorby. Niekoľko veľkých firiem sa obrátilo na Ústavný súd. Ten síce uznal, že regulačný úrad pochybil, ale napriek tomu označil jeho ceny za záväzné. Sedem spoločností sa teraz súdi so štátom o dve až tri miliardy korún, zatiaľ im však súdy nepriklepli ani korunu.
Mimosúdne vyrovnanie
Možné riešenie naznačil právny zástupca Slov-Energie Marek Benedik. "Musíme zmluvy skompletizovať a potom musíme so štátom prerokovať možnosť mimosúdneho vyrovnania," povedal. Nech už kauza dopadne akokoľvek, ceny plynu sa retrospektívne meniť nebudú. "Na túto tému vôbec nebudeme špekulovať. Naša spoločnosť vždy pri účtovaní cien postupovala v súlade s právnymi predpismi a rozhodnutiami regulačných orgánov. Rozhodnutia regulačného úradu stanovujú cenu zemného plynu na základe oprávnených nákladov a primeraného zisku," povedala hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Dana Kršáková. Zástupcovia Slov-Energie nevylúčili, že v budúcnosti spustia podobné akcie aj čo sa týka cien elektriny, tepla a vody.

Kto je za Slov-Energiou
Na čele spoločnosti sú dnes traja konatelia. Ladislav Marič bol na jar jedným z kandidátov do Rady pre reguláciu na regulačnom úrade, ktorý chce spoločnosť žalovať. Druhým konateľom je Juraj Mác, známy z čias privatizácie dubnických Závodov ťažkého strojárstva. Tento rok sa spolu s ďalším konateľom Marekom Kainráthom dostal na oči verejnosti aj ako jediný slovenský účastník kontroverzných motoristických pretekov milionárov Gumball 3000, ktoré sa pre smrteľnú nehodu predčasne skončili v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:34