HN/ Peter Mayer
StoryEditor

V PPS Group Detva chcú prepustiť 25 zamestnancov. Odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť

22.11.2019, 10:42
Autor:
TASRTASR
Vedenie spoločnosti prijalo informáciu o vyhlásení štrajkovej pohotovosti s rozčarovaním.

Odborári v PPS Group Detva vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je rozhodnutie zamestnávateľa prepustiť 25 zamestnancov firmy s účinnosťou od 1. februára 2020.

Ako na piatkovej tlačovej konferencii informoval predseda Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne Stanislav Ľupták, zamestnávateľ na jednej strane prepúšťa ľudí, na druhej strane na pracovnom portáli zverejňuje informácie, že hľadá desať ľudí na tie isté pracovné pozície.

"Je to pre nás neakceptovateľné, nech to má akýkoľvek dôvod," zdôraznil Ľupták. Upozornil, že sa prepúšťajú ľudia, ktorí sú dlhodobí zamestnanci firmy, ktorí odrobili v spoločnosti desiatky rokov a majú skúsenosti s danou prácou.

Odborári zavádzajú, tvrdí firma

Ako uviedol hovorca PPS Group Ľuboš Schwarzbacher, vedenie spoločnosti prijalo informáciu o vyhlásení štrajkovej pohotovosti s rozčarovaním.

"Na takýto krok neexistujú v súčasnej situácii žiadne dôvody, a to najmä preto, že v kolektívnom vyjednávaní zatiaľ neprebehli rokovania pred sprostredkovateľom," konštatoval.

Odborári podľa neho zavádzajú, keď tvrdia, že PPS Group prepúšťa dlhoročných zamestnancov, pričom na rovnaké pozície hľadá nových ľudí.

"Zverejnenie nahlášok voľného pracovného miesta, ktoré ZO OZ KOVO napáda, súvisí jedine s plnením zákonnej povinnosti vyplývajúcej zo zákona o službách zamestnanosti pre zamestnancov z tretích krajín," priblížil. V PPS Group dnes totiž pracuje asi 15 ľudí z Ukrajiny.

Odborári zbierajú podpisy

Čo sa týka prepúšťaných ľudí, vedenie firmy tvrdí, že sa v prevažnej miere jedná o zamestnancov, ktorí za celé svoje pôsobenie v PPS Group nevyužili možnosť zvýšenia kvalifikácie alebo kariérneho postupu na iné pracovné pozície, hoci im to bolo ponúknuté.

"Firma pre týchto zamestnancov hľadala aj uplatnenie na trhu práce v okolí, v niektorých prípadoch úspešne. Piati z nadbytočných zamestnancov prijali po doručení výpovede ponuku na rekvalifikáciu a prejdú plynule na iné pracovné pozície, ďalším bola takáto možnosť ponúknutá," uvádza vedenie spoločnosti.

Odborári však v týchto dňoch už zbierajú vo firme podpisy, kde sa zamestnanci majú vyjadriť, ako sú ochotní brániť si svoje práva. "Budeme s vedením aj naďalej rokovať, pretože našim cieľom je v konečnom dôsledku ochrániť zamestnancov, ktorí firme odovzdali celý svoj pracovný život," zdôraznil Ľupták.

01 - Modified: 2024-03-21 12:27:16 - Feat.: - Title: Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva 02 - Modified: 2024-03-05 10:38:45 - Feat.: - Title: Zistenie HN: strojári z Detvy hlásia rekordné zisky. Máme v pláne byť najväčší v Európe, tvrdí šéf fabriky 03 - Modified: 2023-11-17 17:34:09 - Feat.: - Title: Vo Vagačovom dome v Detve pripravujú priestor, ktorý venujú rodine bryndziarov 04 - Modified: 2023-08-01 16:55:30 - Feat.: - Title: Problémového medveďa pri Detve ochranári odstránia z populácie 05 - Modified: 2023-07-11 08:35:44 - Feat.: - Title: Do priemyselného parku v Detve prichádza nemecká skupina. Vo výrobnej hale zamestná 200 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:00