Len 40 percent slovenského jačmeňa spĺňa kvalitatívne požiadavky pivovarníkov.Dreamstime
StoryEditorSlovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.
Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.
Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich slad – a teda aj pivo – je sloven...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-12 13:16:41 - Feat.: - Title: Čo bude s cenou bravčového mäsa? Karty mieša choroba ošípaných, vplyv má aj na naše pulty
02 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom
03 - Modified: 2025-09-26 10:00:00 - Feat.: - Title: V tomto meste si po ôsmej večer nekúpiš svoju obľúbenú pochúťku. Študenti aj obyvatelia sa búria
04 - Modified: 2025-09-20 12:11:09 - Feat.: - Title: Mníchovský primátor narazil prvý sud. Začali sa pivné slávnosti Oktoberfest
05 - Modified: 2025-09-09 16:09:10 - Feat.: - Title: Takáč kritizuje návrh nového európskeho rozpočtu: Slovensko stratí stovky miliónov, pre farmárov je likvidačný