StoryEditor

Naša ziskovosť sa dostáva na hranu

21.08.2019, 00:00
Ak nemáme zaťažené výrobné jednotky na 90 a viac percent, tak v zásade je komplikované generovať zisk, hovorí v rozhovore pre HN finančný riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič.

MOL pristúpil k vytesňovaniu malých akcionárov. Plánuje zvýšiť svoj podiel z 98,6 percenta na sto. Ako hodnotíte ohlasy niektorých akcionárov, že cena akcií pri výkupe je príliš nízka?
V prvom rade, je to krok, ktorý vyhlásil majoritný akcionár Slovnaftu, a ktorý je úplne bežný vo svete. Ak najväčší akcionár prekročí určitý podiel, často sa stane, že má tendenciu ovládnuť celú spoločnosť, práve z dôvodu zjednodušenia riadenia celej firmy. Nie je to nič netypické. V európskych krajinách je tento proces prísne regulovaný a zároveň zameraný na ochranu minoritných akcionárov. V našom prípade je do tohto procesu zaangažovaný regulátor, teda Národná banka Slovenska, ktorá má povinnosť minoritných akcionárov ochrániť. Z ich pohľadu nevidím žiadne riziko. Legislatíva je veľmi prísna.

Svoju časť akcií predával aj MH Manažment, bývalý Fond národného majetku. Niektorí z malých akcionárov tvrdili, že ceny akcie podhodnocujete, aby bol následne ovplyvnený aj jej priemerný kurz. Je to pravda?
Dlhodobo sa s akciami Slovnaftu na Burze cenných papierov obchoduje len veľmi málo. Pár desiatok kusov. Likvidita je nízka. To znamená, že názory, ktoré tvrdia, že cena akcie, za ktorú ju predal štát, je prinízka, nie sú pravdivé. Je síce pravda, že na burze sa pohybuje cena akcie na úrovni sto eur, no ide sčasti o fiktívnu cenu. Nekúpite za ňu totiž tisíc či 10-tisíc akcií. Možno pár kusov a to je tak všetko. Obchody, ktoré boli zrealizované v tisícoch kusov, mohli byť zrealizované iba za cenu, ktorá bola ponúknutá. Tam bola na strane veľkého akcionára ponuka na kúpu veľkého balíka, ale iba za 84 eur. V prípade štátu išlo o obchod, ktorý bol transparentný. Cena bola od začiatku všetkým známa. Ak štát chcel akcie predať, vlastne ani inú možnosť pri danom objeme nemal.

Takže vylučujete, že by akcie boli úmyselne podhodnotené?
Jednoznačne. Obchody v rámci verejnej ponuky dokonca neovplyvňujú ani priemerný kurz akcie.


V rámci dobrovoľnej ponuky sa malí akcionári sťažovali na to, že najväčší prevod akcií prebehol v posledný deň a v poslednú hodinu. Malí akcionári tvrdia, že nikto z nich takým množstvom nedisponoval, a preto podozrievajú MOL, že išlo o tretiu osobu jemu spriaznenú. Čo si o tom myslíte?
Nemôžem sa veľmi k tomuto vyjadriť, keďže ide o vec akcionárov. Ak bude voči tomuto podaný podnet, Národná banka ho určite prešetrí. Zopakujem iba to, že ak niekto predal 20-tisíc akcií, mohol ich v ten deň predať iba za 84 eur. Netreba to vnímať ako tragédiu. Minulý rok v lete sa akcie Slovnaftu predávali po 70 – 75 eur. Predtým sa dlhé roky akcia obchodovala v pásme 25 až 60 eur. Tento rok pred verejnou ponukou akcie stáli zhruba 80 eur. Medzičasom výsledky Slovnaftu, ktoré by mali sa odraziť aj na kurze akcie, sa nezlepšovali. Skôr naopak, sú horšie ako v minulosti. A aj napriek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:00