StoryEditor

Mikloš nechce dať ani korunu navyše

24.08.2005, 00:00
Minister financií Ivan Mikloš sa k svojim kolegom vo vláde obrátil chrbtom. Na obligatórne výdavky -- napríklad mzdy, platy, platby za energie, ktoré musia rezorty uhrádzať, lebo im to prikazuje zákon, zmluvy či iné dokumenty -- im v budúcom roku nedá ani korunu navyše.
Minister financií Ivan Mikloš sa k svojim kolegom vo vláde obrátil chrbtom. Na obligatórne výdavky - napríklad mzdy, platy, platby za energie, ktoré musia rezorty uhrádzať, lebo im to prikazuje zákon, zmluvy či iné dokumenty - im v budúcom roku nedá ani korunu navyše.
Rezortné vankúše
V mnohých prípadoch ich nároky uznáva. Odporúča im však, aby hľadali rezervy vo vlastných rezortoch, a nie v štátnom rozpočte. "Majú vankúše vo svojich kapitolách," povedal Mikloš. Podľa neho dali príliš veľa peňazí na vlastné priority a nezostali im peniaze na nevyhnutné výdavky. "Sme presvedčení, že limity v kapitolách na zabezpečenie všetkých obligatórnych výdavkov sú dostatočné," povedal hovorca rezortu financií Peter Papanek. Tieto a ďalšie výhrady k požiadavkám ostatných ministrov predloží dnes Mikloš na rokovaní vlády.
Z Miklošovho materiálu vyplýva, že najviac peňazí chýba v rezortoch vnútra a školstva. Spolu pýtajú vyše sedem miliárd korún. Školstvo najmä na platy pre zamestnancov stredných a základných škôl. Hovorkyňa rezortu Monika Murová sa k Miklošovmu materiálu bližšie vyjadriť nechcela. "Zatiaľ sme takéto stanovisko od ministra financií nedostali, o rozpočte sa bude hovoriť na rokovaniach vlády a Koaličnej rady," povedala Murová.
Vnútro trvá na svojom
Ministerstvo vnútra pýta peniaze na platy pre 79 policajtov, ktorí by mali pokrývať úlohy súvisiace napríklad so zákonom o preukazovaní pôvodu majetku. Financovia s tým nesúhlasia, pretože na mzdy podľa Papanka vyčlenili ministerstvu vnútra sumu zodpovedajúcu plánovanému počtu zamestnancov rezortu. Ten je bezmála o 800 osôb vyšší ako skutočný. "Nie je dôvod na ďalšie zvyšovanie počtu tabuľkových miest príslušníkov policajného zboru," doplnil Papanek. Vnútro pýta viac aj na pohonné hmoty kvôli ich zdraženiu, na opravy majetku a daň z nehnuteľností. Rezort takisto Mikloša upozornil, že nemá peniaze na to, aby plnil platné uznesenia vlády, napríklad aby vybudoval integrovaný záchranný systém. Na pokrytie týchto výdavkov sa podľa Mikloša majú získať zdroje okrem iného aj zvýšením poplatkov za vydávanie dokladov. Vnútro sa ustúpiť nechystá. "Zvýšené náklady na prevádzku a údržbu sú obligatórnymi výdavkami a ministerstvo financií je povinné vyčleniť na to finančné prostriedky," povedal hovorca rezortu Boris Ažaltovič.
Chýba odpočet výdavkov pre Kia
Na investičné stimuly pre zahraničné firmy Kia Motors, Getrag Ford a Universal Media Corporation žiada rezort hospodárstva takmer o poldruha miliardy korún viac, ako pôvodne zamýšľal (tri a pol miliardy korún). Rezort financií odmieta požiadavku ministra hospodárstva Pavla Ruska splniť s odôvodnením, že doteraz nepredložil do vlády kompletné informácie o celkových nákladoch projektu. Odporúča mu, aby pre Ford použil peniaze z vlastnej kapitoly. "Má v nej navrhnutých vyše 400 miliónov na nové, vládou ešte neschválené investičné stimuly," naznačuje Papanek, kde hľadať peniaze pre Ford. "Je to legitímna požiadavka ministra financií," reagovala štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva Eva Šimková.

Kto pýta od Mikloša najviac na povinné výdavky (v mld. Sk)
Ministerstvo vnútra 3,8
- zvýšenie počtu policajtov o 79 osôb
- na pokrytie nákladov z rastúcich cien pohonných hmôt
- oprava majetku, daň z nehnuteľností
- integrovaný záchranný systém
Ministerstvo školstva 3,4
- regionálne školstvo
- verejné vysoké školy
- veda a technika
Ministerstvo zdravotníctva 1
- žiada odklad splatenia pôžičky 1 mld. Sk do štátneho rozpočtu
Ministerstvo hospodárstva 1,3
- podpora investície Getrag Ford, Kia Motors, Universal Media Coprporation
Ministerstvo pôdohospodárstva 0,5
- rozvoj vidieka
- informačný systém pre riadenie priamych platieb pre poľnohospodárov
Zdroj: Ministerstvo financií SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 18:58