Košické železiarneOliver Ondráš
StoryEditor

U.S. Steel Košice reagujú na situáciu na trhu, odstavujú vysokú pec

19.06.2019, 14:49
Autor:
TASRTASRtbatba
Firma čelí dodatočným nákladom z dôvodu prísnych environmentálnych a klimatických politík a sociálnych štandardov EÚ.

Košické oceliarne sa rozhodli chrániť svoj biznis. Od zajtra U.S. Steel Košice odstaví vysokú pec číslo dva a prispôsobí výrobu a sortiment výrobkov aktuálnej situácii a dopytu zo strany zákazníkov.

Reagujú tak na situáciu na trhu s oceľou v Európskej únii, ktorý je masívne zasiahnutý oceľovými výrobkami dovážanými do EÚ, píše sa v tlačovej správe spoločnosti.

"Podnikáme na európskom trhu, ktorý bol zasiahnutý dovozom ocele z krajín s neférovými a nerovnými podmienkami obchodovania," píšu oceliari.

Firma je pritom najväčším zamestnávateľom na východnom Slovensku a druhým najväčším súkromným zamestnávateľom v krajine. Vo fabrike pracuje viac ako 12-tisíc ľudí.

Vysoké náklady

To vyústilo do situácie, kedy firma čelí dodatočným nákladom z dôvodu prísnych environmentálnych a klimatických politík a sociálnych štandardov EÚ, ktoré konkurenti nemusia dodržiavať. 

"Nedočkali sme sa žiadnych rýchlych a rozhodných opatrení od inštitúcií EÚ, ktoré by mali adekvátne podporovať naše odvetvie," píše sa v stanovisku firmy U.S. Steel Košice. 

Ohrozenie podnikania

Firma tvrdí, že zápasí s obzvlášť vysokými nákladmi na elektrinu, emisnými povolenkami, ako aj vyššími nákladmi na suroviny a predajnými cenami. Všetky tieto veci ohrozujú naše podnikanie, píšu v stanovisku. 

"Ak sa tieto špecifické podmienky nedostanú do rovnováhy, významne to ovplyvní náš podnik, našich zamestnancov a všetkých, ktorých sa naše podnikanie týka," dodávajú.

Európski oceliari varovali

Výrobcovia ocele v Európskej únii (EÚ) začiatkom júna upozornili na to, že Európu zaplavuje oceľ z iných regiónov v dôsledku zavedenia ciel na jej dovoz do USA.

Poukázali na globálnu nadmernú kapacitu ocele a využívanie trhu EÚ ako dampingového skladu na celosvetové nadbytočné množstvá ocele. Varovali, že ohrozené sú tisícky pracovných miest a EÚ musí preto konať.

Zvyšovanie miezd

V pondelok došlo v U. S. Steel Košice k podpísaniu nového dodatku ku kolektívnej zmluve medzi vedením podniku a odbormi. Mesačná mzda sa podľa neho od 1. mája zvyšuje každému zamestnancovi o 40 eur.

Súčasťou dohody je okrem iného vyplatenie jednorazovej odmeny v decembri vo výške 100 eur po splnení hospodárskych výsledkov stanovených za 12 mesiacov tohto roku. Zároveň doterajšia variabilná mzdová platba ostáva vo výške deväť percent.

01 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 02 - Modified: 2024-03-15 13:32:11 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Po 60 rokoch končí na Slovensku veľká elektráreň, roky ťažila z polohy pri Ukrajine 03 - Modified: 2024-03-06 13:23:04 - Feat.: - Title: Vláda hľadá záložné scenáre na dekarbonizáciu z plánu obnovy. Taraba nevie, či budú u nás investovať Japonci 04 - Modified: 2024-02-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Bez Steelky plány Bruselu nesplníme. Najviac nás bude bolieť manko stoviek miliónov eur a ohrozený priemysel 05 - Modified: 2024-02-16 17:13:38 - Feat.: - Title: Aká budúcnosť čaká U.S. Steel Košice a čo vyriešili ministri Taraba a Saková v Tokiu? (otázky a odpovede)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:18