StoryEditor

Na vyššie úroky reagovali hypotéky zdražením

13.06.2006, 00:00
Úroky v bankách idú hore. Dva týždne po tom, čo centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na štyri percentá, upravilo sadzby niekoľko bánk. Tak na termínovaných vkladoch, ako aj na úveroch. V reakcii na Národnú banku Slovenska už zvýšili sadzby na hypotekárnych úveroch Slovenská sporiteľňa a Istrobanka. Budúci týždeň môžu s drahšími úvermi počítať tí, ktorí si chceli vziať úver v Tatra banke a vo VÚB banke.

Úroky v bankách idú hore. Dva týždne po tom, čo centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na štyri percentá, upravilo sadzby niekoľko bánk. Tak na termínovaných vkladoch, ako aj na úveroch. V reakcii na Národnú banku Slovenska už zvýšili sadzby na hypotekárnych úveroch Slovenská sporiteľňa a Istrobanka. Na budúci týždeň môžu s drahšími úvermi počítať tí, ktorí si chceli vziať úver v Tatra banke a vo VÚB banke. Termínované vklady zvýhodnilo za posledné dva týždne šesť bánk. Podľa riaditeľa spoločnosti Symsite research Vladimíra Dohnala však zvýšenie sadzieb neznamená, že sú vklady výhodnejšie. "Nominálne úročenie je síce vyššie, ale reálne zostáva rovnaké. Pretože je to len reakcia na vyššiu infláciu," upozorňuje.

Hypotéky ešte pôjdu hore
So zvyšovaním úrokov na hypotekárnych úveroch počíta ešte niekoľko bánk. Podľa Dohnala práve úvery na bývanie reagujú na zvyšovanie kľúčových úrokových sadzieb najcitlivejšie a najrýchlejšie. Napriek tomu Anna Kreuzingerová, riaditeľka útvaru zákazníckych hodnôt a produktov ČSOB, tvrdí, že silná konkurencia na slovenskom bankovom trhu im nedovoľuje premietnuť zvýšenie sadzieb v plnej miere. "Samotné úrokové sadzby pri úveroch totiž viac ako od pohybu sadzieb NBS závisia od vývoja medzibankových sadzieb, ktoré od začiatku roku stúpli výraznejšie ako referenčná sadzba NBS," dodáva. Ľudia, ktorí uvažujú nad novým bývaním, tak čas na získanie výhodného hypotekárneho úveru už premeškali. Navyše vývoj inflácie im nedáva nádej, že sa zdražovanie hypoték v najbližšom období zastaví. "Už bude len horšie. Včerajšie výsledky inflácie hovoria, že sa sadzby budú v krátkom čase zvyšovať znova," tvrdí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Podľa Dohnala je možné, že by mohli znova klesať o pár rokov. "Mohli by ísť dole, keď sa vysporiadame s infláciou. Je tu, samozrejme, riziko volieb, ale ak bude politika novej vlády ako-tak racionálna, by mali ísť aj sadzby dole," tvrdí Dohnal. Úroky na Slovensku sa navyše budú musieť po vstupe do eurozóny priblížiť k európskym. Šmál však očakáva, že ani to nedáva výhľad na ich pokles. "Americký Fed zvyšuje sadzby, Európska centrálna banka tiež. Dôvodom sú inflačné tlaky. Ropa bude čoraz drahšia, nemyslím si, že z dlhodobého hľadiska pôjdu úrokové sadzby nižšie," oponuje analytik.

Návrat k bonifikácii
O zvýhodnení úverov cez dotáciu zo štátneho rozpočtu uvažuje niekoľko politických strán. Po voľbách by znovu štátnu bonifikáciu úverov zaviedol Smer a pre mladé rodiny aj KDH. Podľa Dohnala je znovuzavedenie štátnej podpory hypoték len sľubom pre voličov. "Je to hlúposť, deformuje to trh a je to zbytočné. Voliči však reagujú pozitívne," tvrdí. Rovnaký názor má aj Šmál, efekt lacnejšieho bývania pri štátnej podpore by bol podľa neho len krátkodobý. "Trh by si sám a veľmi rýchlo zvýšil ceny realít. Američania už dávno dokázali, že ak štát podporí hypo jedným percentom, tak ceny nehnuteľností vzrastú o viac než jedno percento," tvrdí analytik. Podľa neho je tento efekt obdobný ako pri znížení sadzieb dane z pridanej hodnoty. "Je to to isté. Ak sa zníži sadzba, nezníži sa o tú istú úroveň cena spotrebných tovarov, ale iba sa zvýši marža podnikov," hovorí.

Banky, ktoré zvýšili úroky na hypotekárnych úveroch a úveroch na bývanie:
- Slovenská sporiteľňa o 0,4 percentuálneho bodu
- VÚB banka o 0,2 - 0,4 percentuálneho bodu (platné od 19. júna)
- Tatra banka o 0,2 percentuálneho bodu (platné od 22. júna)
- Istrobanka o 0,24 percentuálneho bodu pri ročnej fixácii

Banky, ktoré zvyšovali úroky na termínovaných vkladoch:
- ČSOB od 0,4 do 0,55 percentuálneho bodu
- Slovenská sporiteľňa do 0,55 percentuálneho bodu
- VÚB banka od 0,25 do 0,7
- Tatra banka do 0,5 percentuálneho bodu
- Dexia do 0,25 percentuálneho bodu
- Ľudová banka do 0,5 percentuálneho bodu.

O koľko preplatíte hypotéku na 1,5 milióna korún

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:05