StoryEditor

Ostravský Mittal Steel bude znova prepúšťať

17.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť Mittal Steel Ostrava bude tento rok znova prepúšťať. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí. Hovorca firmy Ondřej Hampl správu potvrdil s tým, že nie je vylúčené, že najväčšie české oceliarne zopakujú kampaň dobrovoľných odchodov s nadštandardným odstupným z konca roku 2004. Vtedy z podniku na vlastnú žiadosť odišlo vyše 1 700 zamestnancov. Mittal Steel Ostrava dnes zamestnáva takmer 8 900 ľudí.
Medzi zamestnancami sa hovorí, že tento rok odíde sedemsto ľudí. Podľa Hampla zatiaľ o ničom takom nebolo rozhodnuté. "Na konkrétne čísla je zatiaľ ešte skoro odpovedať a všetko je vo fáze rokovaní a plánovania. Súbežne s tým dochádza aj k rozpracúvaniu metód, ktoré by sme v tomto prípade mohli použiť," uviedol Hampl. Dôvodom znižovania počtu zamestnancov by podľa neho bola snaha zvýšiť konkurencieschopnosť firmy.
Indická oceliarska spoločnosť LNM Holdings, dnes Mittal Steel Holdings, kupovala pred tromi rokmi štátnu Novú huť s viac ako jedenásťtisíc zamestnancami. V privatizačnej zmluve sa vlastník zaviazal, že do konca minulého roka nezníži stavy pod 8 862 ľudí. Bývalá Nová huť sa tento rok spojí so svojou dcérskou firmou Vysoké pece Ostrava, ktorá zamestnáva asi 980 ľudí. Vysoké pece vlani na jeseň takisto rozdávali "zlaté padáky", z podniku odišlo 170 zamestnancov.
"Vedenie spoločnosti má určitú predstavu, že by mohlo na konci tohto roku znížiť zamestnanosť, no konkrétny údaj ešte nie je k dispozícii. Zatiaľ je to v rovine analýz a hľadania rezerv. Pri súčasnej technológii a súčasnom objeme výroby je zamestnanosť dnes optimálna," povedal odborový predák závodu Koksovňa firmy Vysoké pece Leopold Laskovský, ktorý zastupuje zamestnancov v dozornej rade.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 16:44