ZVVB
StoryEditor

Agrorezorty nášho regiónu podporujú vyššiu produkciu biopalív

17.04.2019, 14:50
Autor:
tbatba
Kolegovia z ostatných členských krajín Únie tento ich krok podporujú.

Počas rokovania Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov bola v uplynulých dňoch z iniciatívy rezortu ministerky Gabriely Matečnej podpísaná spoločná deklarácia ministrov agrorezortov z Českej republiky, Poľska a Slovenskej republiky.   

Svojim krokom sa ministri týchto krajín prihlásili k pripravenosti podieľať sa na zavádzaní vyššieho podielu obnoviteľných zdrojov energií v doprave (prostredníctvom benzínu E10) a tým znižovaní emisií skleníkových plynov, píše sa v tlačovej správe.

Kolegovia z ostatných členských krajín Únie tento ich krok podporujú. Vo viacerých štátoch EÚ už tieto palivá s vyšším obsahom biozložky využívajú. 

Z deklarácie vyplýva, že ministerstvo pôdohospodárstva je produkciou vstupných surovín pripravené podporiť zvýšenie výroby biopalív a následné primiešavanie väčšieho podielu do benzínu E10 už začiatkom roku 2020.

Zvýšenie produkcie v tomto odvetví prinesie rast zamestnanosti a ďalší rozvoj v regiónoch. Združenie pre výrobu a využitie biopalív tento krok Matečnej pochvaľuje.  

„Sme presvedčení, že táto iniciatíva nemôže zostať nepovšimnutá a povedie k otvoreniu dôležitej diskusie v našom regióne a tiež k spusteniu prípravy legislatívnych opatrení, ktoré zavedú palivá s vyšším podielom biozložky do praxe čo najskôr. Máme príležitosť využiť potenciál, ktorý biopalivá ponúkajú a jeho prostredníctvom zabezpečiť, že krajiny EÚ splnia svoje záväzky pri znižovaní emisií a zavádzaní vyšších podielov obnoviteľných zdrojov energií. V energetickom mixe pre dopravu potrebujeme maximalizovať všetky dostupné technológie, ktoré zásadne napomôžu bojovať proti klimatickým zmenám,“ komentuje predsedníčka združenia Diana Štrofová.

„Vážime si, že slovenské štátne inštitúcie majú odvahu postaviť sa za svoje výrobné odvetvia, ktorých na Slovensku nie je veľa a zabojovať za ich perspektívu,“ dodáva.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-05-08 13:38:00 - Feat.: - Title: Švédsko znižuje predpísaný podiel biopalív v pohonných látkach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:18