Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Program stability Slovenska na nasledujúce roky predpokladá nulový deficit

17.04.2019, 13:47
Autor:
TASRTASR
Pellegrini podľa svojich slov dúfa, že Eurostat potvrdí, že Slovensko hospodárila za rok 2018 so schodkom len 0,7 percenta hrubého domáceho produktu.

Program stability Slovenskej republiky na roky 2019 až 2022 predpokladá nulový deficit štátneho rozpočtu. Uviedol to na brífingu predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Tento program naďalej definuje naše hospodárenie ako vyrovnané, to znamená, že predpokladá nulový deficit štátneho rozpočtu. Zároveň garantuje a počíta s ďalším postupným znižovaním nášho dlhu tak, aby jeho čistá hodnota v roku 2022 dosiahla hranicu 37,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo je pod bezpečnou hranicou definovanou Radou pre rozpočtovú bezpečnosť. Tá hovorí, že bezpečnou hranicou pre Slovensko je hranica 40 percent," oznámil premiér s tým, že schválený program stability posiela vláda tento týždeň do Bruselu.

Pellegrini podľa svojich slov dúfa, že Eurostat potvrdí, že SR hospodárila za rok 2018 so schodkom len 0,7 percenta HDP.

"Zároveň náš dlh prvýkrát po predchádzajúcich rokoch klesol pod sankčné pásmo jeho výšky, to znamená, že dosiahol úroveň 48,9 % HDP a naďalej bude klesať," poznamenal.

Spomalenie ekonomického rastu

Vyrovnané hospodárenie štátneho rozpočtu v najbližších rokoch podľa predsedu vlády vytvára pre Slovensko malý fiškálny priestor na to, aby SR mohla absorbovať prípadné spomalenie ekonomického rastu alebo nejaké nepredvídané výkyvy na svetových trhoch.

Z materiálu Program stability Slovenskej republiky na roky 2019 až 2022 z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet, vyplýva, že aktuálna prognóza očakáva v roku 2019 mierne spomalenie dynamiky slovenskej ekonomiky na úroveň štyroch percent.

"Nepriaznivý vývoj zahraničného dopytu sa odzrkadlí aj na exportnej výkonnosti slovenskej ekonomiky, ktorú však čiastočne podporí pokračujúci nábeh výroby vo Volkswagene (VW) a Jaguari Land Rover (JLR). Nová produkcia v automobilkách prispeje k rastu exportov spolu vo výške 2 percentuálnych bodov (p. b.), HDP sa vďaka nim zvýši o 0,5 percentuálnych bodov. Aktuálny vývoj tak pripomína obdobie rokov 2012 a 2013, keď nová produkcia vo VW podržala export aj napriek spomaleniu v EÚ. Tohtoročný rast podporí najmä spotreba domácností, ktorá si vďaka zvyšovaniu miezd a sociálnym opatreniam udrží dynamiku porovnateľnú s predchádzajúcimi rokmi," uviedol v materiáli rezort financií.

V roku 2020 stúpne podľa materiálu MF SR slovenská ekonomika o 3,7 percenta a rovnako aj jej potenciál. Produkčná medzera sa tak stabilizuje tesne nad úrovňou jedného percenta potenciálneho HDP a nebude sa ďalej otvárať. Výkon ekonomiky sa bude opierať o domácu spotrebu a export, čo je klasický obraz slovenskej ekonomiky v posledných rokoch. Export bude ešte stále benefitovať z novej výroby v JLR, kde sa očakáva štart produkcie druhého modelu.

Zvyšovanie miezd, najmä vo verejnom sektore, podporí spotrebu domácností a investície sa čiastočne zotavia po predchádzajúcom prepade.

Export bude ťahúňom

Rezort financií doplnil, že počnúc rokom 2021 sa ekonomika začne približovať svojmu dlhodobému potenciálu a zvoľní. Export bude opäť najdôležitejším ťahúňom, keď by mal JLR dosiahnuť plnú produkciu.

Z dôvodu nižšej dynamiky miezd sa očakáva aj spomalenie spotreby domácností. Investície môžu mierne zrýchľovať s blížiacim sa záverom tretieho programového obdobia. Výraznejšia tvorba verejných investícií financovaných z fondov EÚ sa však očakáva až v nasledujúcom roku.

"Na konci sledovaného horizontu očakávame spomalenie ekonomiky pod tri percentá s postupným uzatváraním produkčnej medzery. Ekonomika bude stáť na troch pilieroch. K exportu a súkromnej spotrebe sa pridajú investície posilnené o blížiaci sa záver programového obdobia a volebný cyklus v samosprávach," dodal v materiáli rezort financií. 

01 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:47